Преди седем години Платини взе властта в УЕФА – европейската футболна централа. С това започна и дългата Одисея по пътя на порока. Любимецът на Франция покори една от най-големите "машини за пари" на световния футбол. Всичко течеше по "мед и масло", докато Платош не посегна и към футбола извън неговите земи.

Малкото момче от Жьоф порасна много за 59 години. Мишел Платини има особена футболна аура, която не спира да блести 27 години след края на спортната му кариера. Той вече не е само Платош – иконата на френския футбол. Той се превърна в "Крал Мишел", коронован в Торино и припознат като един от първите "комерсиални" играчи, като живата легенда наравно с Пеле, Марадона и Кройф.

Преди седем години Платини взе властта в УЕФА – европейската футболна централа. С това започна и дългата Одисея по пътя на порока. Любимецът на Франция покори една от най-големите "машини за пари" на световния футбол. Всичко течеше по "мед и масло", докато Платош не посегна и към футбола извън неговите земи.

Две английски издания – "Sunday Times" и "Daily Telegraph" обвиниха шефа на УЕФА, че е взимал подкупи, за да гласува домакинството на Мондиал 2022 в Катар, а статия във френското издание "Le Nouvel Observateur" разказва за тъмната страна на Платини. За момента няма доказателства, но се разбра за една закуска на четири очи с Мохамед бин Хамам през 2010 година, както и, че десет дни преди гласуването на ФИФА Платини е бил поканен в Елисейския дворец на среща с шейх Тамим Ал-Тани, престолонаследник на Катар и тогава все още бъдещ собственик на ПСЖ. "Никой не ми беше казал, че той ще е там. Вечеряхме заедно. Разбрах, че Саркози иска да гласувам за Катар, но той не ми беше казал желанието си. Той знае, че съм свободен човек", каза Платини.

Един епизод, в който "свободния човек" явно не е разбран добре. "Мисля, че всичко се разбра погрешно и остави впечатлението, че е ударил едно рамо на тази кандидатура", каза един от най-доверените му хора в УЕФА Уилям Гаярд.

Можел ли е Платини да откаже услуга на приятеля си Саркози, силно загрижен, че Катар купуват любимия му ПСЖ със средства на Colony Capital, чийто представител Себастиен Базен е присъствал на същата вечеря. Бартер, който много издиша – едно рамо за Мондиала от шефа на УЕФА срещу една пачка петролни долари за парижкия клуб... А Платини го играе възмутен.

Дали не се оказва, че идолът от вчера е станал още по-циничен днес? Хлапето, което правеше всичко от любов към играта е мутирало в сивия кардинал на футбола? Но не е само това...

78-годишният "злодей" Сеп Блатер няма никакво намерение да се отказва от президентския пост на ФИФА. Това дразни. Изборите са през 2015 година. Очаква се Платини да обяви през септември дали ще се кандидатира за трона на световния футбол или не. Това обаче не пречи битката да започне отсега. Една от големите атаки е кандидатурата на бившия генерален секретар на ФИФА Жером Шампан за президент на световната футболна централа. Бившият дипломат очаква подкрепа от Платини и Пеле. А амбицията на Платини да елиминира този, в който се превръща е голяма. Така или иначе борбата с Блатер ще е безмилостна.

Платини винаги е бил бонвиван, малко арогантен и самоуверен. Какъвто и образ да имаше французинът обаче историята с Катар доста "се размириса" около него. Дали хитрият Платош е толкова наивен? Той се оказа единственият, който публично призна, че е гласувал за Катар. Естествено, че без натиск, а по убеждения. Защото според него е важно Световното първенство да се пренесе в "непознати земи". И не само това, Платини побърза да подкрепи и идеята Мондиалът да се играе през зимата. Странното е, че защитата на Платини дойде преди обвиненията. Нещата обаче започват да се заплитат и гнили парчета капят отвсякъде. Малко след като Катар спечели домакинството на Мондиал 2022, се оказа, че синът на Платини – Лоран е назначен за шеф за Европа на Катар Спортс Инвестмънт (QSI), който малко след това купи ПСЖ. После Платини младши се премести в Женева и стана генерален мениджър на Бурда, дъщерна фирма на QSI. Платош обаче не видя нищо нередно в това. А хвалебствия за неговото достойнство не спряха да валят. "Мишел има много недостатъци, но е много честен човек", каза приятелят му от 30 години и президент на ФК Монпелие Лулу Николен.

Семейните и приятелски връзки не спират дотук. Тази честност става все по-хипотетична, като поредното доказателство е композиторът Йоан Цвай. Той създава химна на Лига Европа през 2007 година и я свири на живо на всеки финал на турнира и пак той се оказа...зет на Платини.

Любовта обаче трябва да съществува и извън семейството. Особено, когато ти предстоят избори за президент на УЕФА. Платини не пропусна да прелъсти македонската футболна федерация, след като лично връчи златната обувка на Дарко Панчев 15 години по-късно, тогава все още в ролята си на вицепрезидент на УЕФА. Тогава Платини си осигури гласовете за президентските избори от над дузина футболни федерации от Източна Европа. Хитър и амбициозен Платош няма скрупули да работи за целите си по всякакъв начин, точно както Сеп Блатер - онзи, в който той се превръща все повече и повече.

Историята показва, че Платини е готов на всичко на и за всякаква цена. Платини винаги е бил арогантен и безскрупулен, но вече загуби очарованието на младостта си. И неговият съперник Сеп Блатер е готов на всичко за власт и пари. Докато Мондиала все още ехти се отвори кутията на Пандора – Катар. И сега следва въпросът – Ще успее ли Платош да се извини за нещата, които върши тези, които самият той остро осъжда?