„Роси, къде ми е теслата? Бързо го хвани да ми я върне! Как не те е срам, бе, келеш!“. Това е един от стотиците диалози, които се чуваха в гробищните паркове в събота, когато живите почетоха празника на починалите си близки - Архангелова задушница. Вместо да приседнат, да се помолят за душите на покойниците, хората бяха принудени да се преборят първо с бурените, а след това и с набезите на циганетата, които на групи обикаляха гробовете още от ранните часове на деня.
Докато някои само си просеха храна и дребни пари, други направо си отмъкваха сечива или оставени без надзор вещи. Този тормоз се случва на всяка Задушница и явно няма сила, която да противодейства.
Преди години имаше охрана, не ги пускаха да шарят из гробовете, но сега или не могат да ги спрат, или те са толкова много, че не сварват да ги озаптят, коментира Стефка Игнатова, загубила съпруга си преди месец. Вземат по 50 стотинки за вход на кола, по 7 лева плащаме за поддържане на алеите, гробовете станаха безумно скъпи и пак някъде потъват тези пари, допълни възмутената вдовица.
Истината е, че на гробищния парк в Басарбово имаше кола на общинското звено КООРС, но служителите просто патрулираха по алеите от парцел в парцел. За разлика от тях групите малки ромчета обаче бяха наясно, че където са новите гробове, там ще има повече хора и по-лесно ще върви просията. Че групата е добре организирана, се доказа от факта, че току до оградата на гробищния пак бе паркирал автомобил, в който се „разтоварваха“ събраните подавки.
От безчинствата на нападателите се оплакаха и цигани-християни. На 14 април разбили гробниците на мъжа ми и сина ми, взели са златни пръстени и пари, а полицията още не ги е открила, жалва се Добринка Куртева, съпруга на акордеониста Илия и майка на Фесо. Тя разказва, че според техния обичай в гроба не трябва да липсва нищо на покойника, затова на погребение слагали вътре покъщнина, храна, пари и бижута. На вчерашната Задушница тя бе приготвила сладкиши и плодове, но предпочете да ги раздаде на хора, които познават починалите, отколкото на случайни нахалници.
Това, което все пак не може да се подмине като факт, е почистването на алеите в гробищния парк „Чародейка“. През лятото, когато „Утро“ сигнализира за проблема с недостъпните от треволаци гробове, директорът на общинското предприятие Пламен Събев обеща, че проблемът ще бъде разрешен до Архангелова задушница. Обещанието е изпълнено, а близките на покойниците са благодарни за това.