Десетки хиляди костариканци празнуваха до ранни зори историческия успех на националния отбор на страната по футбол, който снощи победи Гърция с 5:3 след дузпи и се класира за първи път в историята си на четвъртфинал на Световно първенство.

Досега карибската страна имаше само едно участие в елиминационната фаза на световните първенства – през 1990 година в Италия, когато отпадна на 1/8 финал.

"Коста Рика не спа тази нощ!", описа еуфорията в страната вестник "Ла Насион". Държавният глава Луис Гийермо Солис също се включи в празненствата.  "Да, възможно е! Продължаваме!!! Успяхме да го направим!!! Гиганти!!!, написа Солис в "Туитър".

Драмата с дузпи и щастлив край вече е митологизирана от местната преса."Титани! Коста Рика победи Гърция с дузпи и покори Олимп", е водещото заглавие на "Ла Насион".

"Кейлор е нашият Зевс", допълва изданието, визирайки отразената от вратаря Навас решителна дузпа на Теофанис Гекас. "Някой да ни ощипе: Коста Рика е сред осемте най-добри футболни отбори в света", пише "Ал Диа".

С поглед към четвъртфинала срещу Холандия "Ла Насион" припомня победата на Коста Рика над съперника с 3:1 на световното първенство за младежи до 20 години в Арженитина през 2001 година.

Тогава в състава на "лалетата" са Ариен Робен и Клаас Ян Хунтелаар, а отборът е воден от Луис ван Гаал. "Холандският старши треньор и Ариен Робен знаят какво е да загубиш от Коста Рика", пише изданието.