Кръщелното свидетелство на Йордан Йовков, страници от ръкописите на драмите "Албена", "Боряна” и непоказвани до момента снимки със съпругата му Деспина ще бъдат изложени в къщата музей на големия писател в родното му с. Жеравна, община Котел. Копията на уникалните документи ще бъдат дарени от Българския медиен съюз, Министерството на културата и Държавна агенция "Архиви" на 9 ноември, когато се навършват 133 години от раждането на Йовков.
Това е част от започващата в Деня на народните будители кампания "Непознатият Йовков", която се организира съвместно от трите институции. Документите са част от личния архив на Йордан Йовков, който внукът му Боян Попов дари на държавата миналата година. Сред материалите са изключително ценната кореспонденция между Йовков и писатели, общественици, политици по актуални за времето въпроси, ръкописи на творбите му, записки и скици по тях.

“Целта на кампанията е да възроди посланията на големия български писател, да популяризира творчеството и делото му”, коментира Изпълнителният директор на Български медиен съюз Гриша Камбуров. По време на кампанията ще бъдат организирани изложба и открити уроци за ученици.

Български медиен съюз, в който членува и УТРО, e най-голямата и представителна медийна организация в Република България, която представлява повече от 90% от издателите или над 80% от изданията, които се разпространяват на територията на страната. В организацията членуват и значителна част от влиятелните електронни медии, които формират общественото мнение.