Прекрасна веранда, широка тераса с панорамен изглед към града, просторни стаи и масивни стълбища са погълнати от бурени и разруха в един от най-спокойните райони на града - ул.“Черни връх“. Сградата е достъпна само за клошари и тийнейджърски групи, за които е нужно тайно място за опитване на забранените алкохол и наркотици.
Става дума за бившата детска ясла щ3, която преди няколко дни стана част от полицейската хроника с пореден пожар в едно от помещенията.    
Мизерията вътре е трудно да бъде описана - липсва дограмата, от някогашните детски умивалници няма и следа, изкъртени са контакти и кабели, оглозгано е всичко, което може да бъде прибрано и оползотворено другаде. В южните стаи ясно личат следите на човешко присъствие - подът е застлан с парцали и дюшеци, а на третия етаж кротко пази едро жълто куче.
След сигнал на „Утро“ до общинската управа, зам.-кметът Даниела Шилкова веднага назначи комисия от специалисти, които да проверят на място как стоят нещата - чия собственост е сградата, какво е състоянието й и какво може да се направи.
По документи някогашната вила на австрийско семейство в покрайнините на града е била одържавена и през 1953 г. там се настанява детска ясла. Това продължава близо 40 години, но демографската криза си казва думата и яслата затваря врати през 90-те. През 2000 г. общинската управа в лицето на тогавашния кмет Димитър Калчев предлага сградата да приеме възрастните хора с физически увреждания от „Милосърдие“, чийто дом на ул. „Тодор Минков“ 2 се беше почти разрушил. Две години по-късно интерес към същия имот проявяват от сдружение РАЛИЗ, които планират там да се създаде Дневен център за социална интеграция и рехабилитация на деца с увреждания. Това обаче не се случва, а причините за отказа неправителствената организация да поеме грижата за сградата не са описани в документацията. Така или иначе, през 2003 г. в скиците теренът вече фигурира като „Дом за лица с физически увреждания“. Всъщност и това не се случва, тъй като по решение на общинската управа децата от ЦДГ „Пинокио 2“  бяха буквално изхвърлени от градината и на тяхно място бяха преместени възрастните хора от рушащата се сграда на ул.“Тодор Минков“. Грозното противопоставяне на две еднакво уязвими социални групи тогава предизвика общественото възмущение, но решението бе взето и яслата на „Черни връх“ 24 отново остана празна.
Година по-късно имотът е обявен за продан и към него проявяват интерес различни фирми и организации. Първоначалната цена от близо милион лева е абсурдна, затова е намалена на 462 000 лева и е обявен търг. Реално намерение там да направи рехабилитационен център за деца заявява и управителят на здравни къщи „Медика“ д-р Кирил Панайотов, но управата незнайно защо отменя продажбата на 3-те декара терен със сгради.
През 2005 г. областният управител Румен Януаров отменя акта за собственост на общината и имотът става държавен. Следват поправки, жалби до Върховния административен съд и се стига до решението сградите да са на общината, а земята под тях - държавна. През същата година към документацията започват да се прибавят и първите доклади за липсващи улуци, разрушени входове и други признаци на безстопанственост.
През целия този период никой не посяга към имота, който иначе има достатъчно потенциал за развитие. Сега картинката е повече от ужасна и ако продължи това бездействие, бившата ясла №3 ще заприлича много на онова закрито вече помощно училище „Св.Кирил и Методий“, от което са останали само бетонните колони. Добрата новина е, че вчера комисия от Общината огледа състоянието на имота и ще опише в протокол констатациите си. До два дни ще имаме становище и план за действие, коментира зам.-кметът Даниела Шилкова.