Агенцията за национална сигурност САЩ може да е подслушвала и папа Франциск. Това пише в сряда седмичното издание Panorama. Според списанието сред 46 милиона телефонни обаждания, които спецслужбите на САЩ са следили в Италия за периода от 10 декември 2012 г. до 18 януари 2013 г., може да има и такива, водени във Ватикана, съобщи РИА "Новости".
Разузнаването е разделило всички обаждания, които идват и излизат от Ватикана, в няколко разделя - „лидерски перспективи", „заплахи за финансовата стабилност", „въпроси от външната политика" и „човешки права".
Изданието не изключва на подслушване да е била подложена и подготовката на духовенството за Конклава, състоял се на 12 март, включително и слушане на разговорите на кардинал Хорхе Марио Берголио, избран по-късно за папа.
Предполага се, че на подслушване са били подложени и разговорите около избора на генерален директор на Института за религиозни дела, известен като Банката на Ватикана.
Шпионинският скандал в Европа избухна с нова сила след публикуването през октомври на данните, предоставени от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън. Тогава стана ясно, че американските разузнавателни агенции масово събират данни за разговорите не само на обикновени граждани, но и на държавни глави, включително и европейски . Някои държави от ЕС призоваха САЩ да даде обяснения по този въпрос. Очаква се в най-скоро време вътрешните проверки ще се проведат в близко бъдеще във всички на ЕС службите за сигурност.