Чрез механизмите на съгласие трябва да преодолеем провокациите пред реално стабилната банкова система. Днес показахме, че в критични ситуации, можем да постигнем и съгласие.

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан след проведените консултации в Народното събрание.

Стоим изцяло зад заявената обща позиция след тези консултации и смея да твърдя, че ДПС даде своя принос за постигането на това съгласие, заяви Местан. Това съгласие е крайно необходимо в ситуация, в която организирано, изглежда, чрез слухове се прави опит да се дестабилизира реално стабилната банкова система, коментира най-наболялата тема лидерът на ДПС.

В такива ситуации политическата зрялост и държавническа отговорност предполагат държавата с цялата си мощ да се изправи срещу опити за дестабилизиране на най-стабилната институция в България – БНБ и банките, подчерта Местан.

Той призна, че не знае кой цели дестабилизацията, но няма съмнение, че постигнато съгласие днес между основните политически партии е много силен знак към всички български граждани да бъдат спокойни, че има държава, която няма да допусне да се засягат интересите й.

Ако духът на съгласието се съхрани и през следващите дни в оставащото време от мандата на това Народно съгласие и ако това съгласие се разшири, задълбочи и конкретизира тези дни при президента на България, времето вече няма да се окаже най-важният фактор, анализира Местан по отношение на датата, на която правителството трябва да подаде оставка.

"Губим страшно много време, когато нямаме нагласа да постигнем съгласие. Когато подходим към проблемите с нагласа да постигнем съгласие, времето вече се превръща в една относителна категория в политиката. Когато имаме такава нагласа, няма да има необходимост от удължаване на времето до предсрочни избори", обясни той думите си.

Самата оставка може да е доста по-скоро, каза Местан, но веднага побърза да призова тези новини да се търсят след срещата с президента. "Много е важно да имаме предвид и конституционните правомощия на държавния глава - няма нужда никой от лидерите да му бъде говорител. Когато и той стане част от това съгласие, оттам биха могли да се появят доста по-конкретни новини", каза Местан.

Лидерът на ДПС отказа да коментира искането на Бойко Борисов за заем от МФВ, тъй като в този момент "изразяването на строго партийни позиции може да се окаже не дотам конструктивен подход".

По-добре да съхраним волята за съгласие за "правителството на националното съгласие", за да не ни се налага да умуваме за "правителство но националното спасение", коментира Местан по отношение на различните семантични интерпретации за формата на следващия кабинет.

Стана ясно, че срещата при президента може да бъде още в неделя, тъй като според Местан "в подобна ситуация няма почивни дни".