Forbes обяви за втори път класацията си на най-влиятелните българи. Списъкът включва 50-те личности, които според изданието имат най-голямо значение за определянето на дневния ред на България към момента.
Тя е изготвена по същата методика, която Forbes от години прилага при подреждането на най-влиятелните хора в света. Класирането се извършва според притежаваните и контролираните ресурси и доколко те се използват, за да се промени България. Най-голяма тежест имат ресурсите в банковото дело, енергетиката, медиите, телекомуникациите и производството на акцизни стоки.
В топ 50 влизат 28 политици и държавници, 20 представители на бизнеса и двама от неправителствени организации с идеална цел.
Първите 10 са:

1.  Цветан Василев, Корпоративна търговска банка
2.  Ахмед Доган, почетен председател на ДПС
3. 4. 5. Иво Каменов, Марин Митев, Тихомир Митев, Химимпорт,
6. Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС
7. Делян Пеевски, народен представител от ДПС
8. 9. Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев, Първа инвестиционна банка
10. Валентин Златев, Лукойл България

"Това не е класация на положителните герои, нито на отрицателните. Тя измерва по ясна методология влиянието, независимо дали то променя страната към добро или лошо", каза Йордан Матеев, главен редактор на българското издание на Forbes.
Класацията значително се различава от първата, която българското издание на Forbes представи през март 2012 г. Списъкът е увеличен от 30 на 50 души и сред тях има сериозни размествания. Седем от десетте най-влиятелни българи към март 2012 г. са извън сегашните топ 10, а един от тях - Симеон Дянков, който миналата година заемаше четвърто място - дори е извън топ 50. Общо седем от най-влиятелните българи към март 2012 г. отпадат от топ 50. Предишният номер едно Бойко Борисов сега е на 11 позиция.
Средната възраст на най-влиятелните българи е 51 години. Най-младият е на 33 г. (Делян Пеевски), най-възрастният е на 63 г. (Иван Костов). В списъка влизат седем жени (14 % от топ 50). Първата жена заема едва 29-о място (Йорданка Фандъкова).
Пълният списък с 50-те най-влиятелни българи на 2013 г., с кратка информация за всеки от тях, е публикуван в специалното издание на Forbes България.