Държавния глава на Румъния Траян Бъсеску го чака съд след приключването на президентския му мандат. Това се закани пред журналисти премиерът на страната Виктор Понта, цитиран от ИТАР-ТАСС.
„След като свърши мандатът му, Бъсеску няма просто да си отиде у дома, а ще се изправи пред съда”, заяви премиерът, коментирайки скорошното решение на правителството да съкрати бюджета на администрацията на президента.

По-рано заради оспорения от Бъсеску в Конституционния съд закон за статута на народните представители бе отложено влизането в сила на нова система за финансиране на депутатите в парламента, където мнозинство има управляващата в Румъния коалиция Социаллиберален съюз, оглавявана от премиера Понта и председателя на Сената Крин Антонеску.

Миналата година Понта и Антонеску опитаха да отстранят от длъжност Бъсеску. Те организираха референдум, на който 87% от гласувалите подкрепиха искането за оставка на президента. Конституционният съд на страната, обаче, не призна допитването, тъй като в него са участвали по-малко от 50% от румънците.