Септември е бил необичайно топъл в целия свят и се нарежда на четвърто място заедно със септември 2003 г., от 1880 година насам. Септември 2013 г. е 343-ият последователен месец, през който глобалните температури са по-високи от средните за 20-и век. Тази година се очертава да е на шесто място по високи температури, откакто се води статистика, съобщава Асошиейтед прес.
По-топлият въздух на големите височини през септември и октомври тази година е допринесъл озоновата дупка над Южния полюс малко да се свие. Дупката е зона в атмосферата с ниска концентрация на озон. Обикновено тя е най-голяма по това време на годината.
Този сезон тя е покривала средно 20,9 милиона кв. км. Това е с 6% по-малко от средните стойности след 1990 г. Основната причина озоновата дупка да е по-малка, е по-топлият въздух на големи височини в района.

Заради него се образували по-малко полярни стратосферни облаци. Именно в тези облаци озонът се разрушава от хлора и брома, идващи от произведени от човека продукти.

Джеймс Бътлър от американското Националното управление по изследване на океаните и атмосферата нарече новите данни "един вид насърчителна новина. Нещата не се влошават. Това е добър признак" - каза той.

Озонът на големи височини предпазва Земята от ултравиолетова радиация. Влошаването е спряло към края на 90-те години на миналия век. Специалистите обаче все още не говорят за възстановяване на озоновия слой.