Бившата резиденция на Тодор Живков отново е извадена за публична продан от частен съдебен изпълнител. Домовете 1, 2 и 3 ще могат да се оглеждат до 17 юли. Общата начална цена за трите сгради с площ 2508 кв.м е 314 020 лева. Цената на резиденцията е намалена с над 20% след отмяната на последния търг. Причина за това стана гибелта на шефа на „Месокомбинат-Ловеч“ Борислав Николов в катастрофа в средата на месец май, който е имал сериозен интерес към имота. Месокомбинатът е част от „Бони холдинг“. Апетит към резиденцията имаха и други фирми и бизнесмени, но тогава те не подадоха оферти заради голямата сила на известната фирма. Най-вероятно този път интерес и оферти също няма да липсват и дори се очаква да има наддаване.
Дом за гости 1 се простира на близо 1100 кв.м затроена площ и разполага със спални, бани, тоалетни, кухня, зала за хранене, кафе-бар и складове. Вторият дом представлява сграда с три свързани с топла връзка блока от близо 1400 кв.м застроена площ. В тях се помещават спални, бани, тоалетни, офиси, зали и дори кинокабина. Дом 3 се простира на около 300 кв.м застроена площ, като в него се намират складове, голяма трапезария, спални и сервизни помещения.
Както е известно, резиденцията на Тодор Живков беше заменена от бившия областен управител Мария Димова срещу 5 апартамента в комплекс „Дунав“. Така фирмата на вече покойния бизнесмен Мишо Бирата „Хотел мениджмънт“ стана нейн собственик. Впоследствие заради огромни дългове кредитори сложиха ръка върху нея и други негови имоти. Най-големият кредитор сред тях е „България лизинг“. Заради неизгодната за държавата сделка бившата областна управителка бе обвинена и стигна до съд. След две оправдателни присъди в средата на този месец Димова чу първото осъдително решение на Апелативния съд във Велико Търново, който я наказа с три години условно. Освен това тя ще трябва да плати солидарно с оценителката на сделката 647 600 лева за причинени имуществени вреди на държавата.
През всички тези години, откакто държавата се лиши от резиденцията, тя стои затворена и се руши.