На клиентите на "Енерго-про" в Североизточна България предстои да получат междинни фактури, в които сметките за ток могат да са различни от действителната консумация на електроенергия през месец септември. Това ще се случи само веднъж, заради промяна в начина, по който монополистът ще отчита потребените киловати занапред. Това съобщи в Разград председателят на Управителния съвет на ЕРП-то Стефан Абаджиев.

От началото на септември енергото в Североизточна България следи електромерите по нов начин, който повтаря най-добрите практики в света, твърдят от компанията доставчик. Инкасаторите вече няма просто да записват показанията на клиентските електромери, а ще следят колко ток влиза и колко излиза от мрежата на дружеството. Този подход ще спре източването на неплатен ток от едни за сметка на други и ще прекъсне веригите, по които тарикати си създават "частно енерго", категорични са от електрокомпанията.

Променените правила на работа обаче ще донесат дискомфорт на абонатите през първия месец, в който стартират нововъведенията. Септемврийските сметки могат да не включват 30 дневната консумация на абоната, а да отчитат киловатите за период от 6 до 35 дни. Затова някои клиенти ще се зарадват на малки сметки, но други ще трябва да се бръкнат по-дълбоко.

Управителят Абаджиев увери, че т.н. междинна фактура ще е само една и ще включва показания  единствено от месец септември 2013. Следващите сметки ще бъдат равни на календарните дни от месеца, независимо от началната дата на отчитане. Дружеството вече е разпратило уведомителни писма до абонатите си, които ще плащат за срок, различен от обичайния. 1 200 кметове на села и общини в региона също са получили съобщения от енергото, за да могат да обясняват на гражданите причините за аномалията, наложила прибягването до междинна фактура.