Отборът на Коста Рика се превърна в най-голямата сензация на Световното първенство до момента, след като победи Италия с 1:0 в мач от група D и се класира за осминафиналите на Мондиала.

В първия си мач момчетата на Хорхе Луис Пинто шокираха всички с успех над Уругвай с 3:1, а днес те доказаха, че това не е било случайност. Костариканците бяха по-стабилни и енергични през целия двубой и се защитаваха изключително умело. Марио Балотели пропусна най-добри шанс за Скуадра Адзура в средата на първата част, когато бе изведен сам срещу вратаря на Коста Рика от Андреа Пирло, но реши да го прехвърля и стреля неточно.

Малко преди почивката реферът Енрике Осес не отсъди 100-процентова дузпа за Коста Рика за нарушение на Киелини срещу Джоел Кембъл, но само минута по-късно правдата възтържествува, след като Брайън Руис се разписа с глава след центриране на Жуниор Диас.

През втората част Чезаре Прандели вкара Касано, Черчи и Инсиние в игра, но това не помогна на неговия тим, като италианците изглеждаха изключително уморени в последните 20 минути на мача. Костариканците продължиха да се защитават много добре и в крайна сметка запазиха преднината си, за да запишат исторически успех.

По този начин изненадващо за всички Коста Рика се превърна в първия тим излязъл от "Групата на смъртта", а днешният резултат изхвърли Англия от Мондиала. Италия и Уругвай пък ще влязат в директна битка за класиране на осминафиналите, като на четирикратните световни шампиони стига и равенство.