Русе е първият град в България с план за велосипедна мрежа, който ще стане част от генералния транспортно-комуникационен план. Това означава, че оттук нататък всяко преустройство и ново строителство на пътната инфраструктура ще бъде съобразено с проекта за велоалеите, обясни завчера по време на общественото обсъждане на плана зам.-кметът Димитър Наков. Към проекта за велосипедната мрежа, който бе изготвен от варненската фирма „Инженерконсулт“ ООД със съдействието на сдружение „Вело Русе“, беше проявен интерес предимно от запалени велосипедисти и малка група активни граждани.
Планираните велоалеи в Русе и извън него са с обща дължина 107 км. От тях първостепенната мрежа е близо 38 км, една значителна част от трасетата ще водят до туристически обекти и зони за отдих като Текето и Басарбовския манастир. Предвидена е и крайбрежна алея.
Най-важното, от което се водихме при планирането, е безопасността на велосипедистите и особено на децата, каза арх. Петя Петрова, специалист по велосипедна политика. Другата съществена цел е намаляване на автомобилния трафик и увеличаване на велосипедистите и на използването на градския транспорт. Целта е до 2020 година пътуванията с велосипед да се увеличат с 15%.
Пред гражданите бяха представени резултатите от допитване до 375 русенци. 54% от запитаните предпочитат да пътуват с велосипед за среща с приятели, за работа или на училище, останалите биха го ползвали само в почивните дни. Опасността по пътищата и рискът от кражби най-много спира хората да предпочетат колелото. Като най-опасни места са идентифицирани кръстовищата. Най-рисково е Кръговото пред полицията, следва кръстовището пред Симовата мелница, това с бул. „България“, на ул. „Шипка“ и бул. „Цар Освободител“. Половината от запитаните одобряват идеята да има велосипедни паркинги, но не са склонни да плащат за тях.
Ръководителят на екипа арх. Момчил Василев представи основните велосипедни алеи, вариантите за тяхното разполагане и проблемите, които е трябвало да бъдат решени. На бул. „Липник“ например се предлага велоалеята да бъде изградена от северната страна на тротоара, който се ползва малко от пешеходци. По ул. „Николаевска“ за велосипедисти ще бъде отредена едната страна на платното, а по другата ще вървят автомобилите. По бул. „Христо Ботев“ идеята е бус лентата да е споделена с велосипедисти, но за тях ще има риск в зоната на детелината.
Доста по-сложна се оказала организацията по ул. „Тулча“ заради стеснението под жп моста. Като временен вариант експертите предлагат споделено движение на велосипеди и автомобили, тъй като другата възможност - изнасяне на велодвижението по „Митрополит Григорий“, изисква изграждане на подлез под линията.
За „Студентска“ екипът има два варианта: широкият тротоар да се ползва за двупосочна велоалея или паркирането да се запази, а алеята да мине по едната лента и да е споделена с автомобилите. За да се избегнат инциденти, се предлага да се забави скоростта на колите със серпентини. 
Най-много възражения имаше срещу предложенията на екипа за велоалеите в централна градска част по ул. „К. Иречек“, „Иван Вазов“, „Хан Аспарух“ и „Хан Крум“, тъй като засягат паркирането от едната страна на платното. Гражданите, сред които и общинският съветник арх. Венцислав Илиев, предупредиха, че подобно решение ще доведе до брожение. Арх.Илиев коментира, че тези улици са твърде малки, а са много натоварени и самостоятелно велотрасе му се струва абсурдно. Орязването на паркирането за сметка на велосипедистите бе разкритикувано и от Росен Иванов, преподавател в транспортния факултет на Русенския университет. Ако лишим например ул. „Борисова“ от една лента, тогава трябва да се помисли за паркирането, а това е сериозен проблем, каза той и настоя да се търсят алтернативни маршрути за велосипедистите.
Камен Каменаров пък препоръча при проектиране на велоалеите да не се унищожават зелените площи. Според него в парковете може някои алеи да са за пешеходци, други - за велосипедисти. За малките улички пък било подходящо единият тротоар да е велоалея, а другият - пешеходна зона.
Целта е не просто да има велоалеи, а да се намали автомобилният трафик, все повече русенци да ползват като алтернатива велосипеди и градски транспорт, коментираха зам.-кметовете Димитър Наков и Свилен Иванов. Затова според тях проектът за „К. Иречек“ и „Хан Аспарух“ бил реалистичен. И двамата подчертаха, че изграждането на велосипедната мрежа ще става поетапно, което ще даде възможност на русенци да свикнат с велосипедния трафик и да се съобразяват с него. Свилен Иванов напомни, че в рамките на проекта за интегрирарн градски транспорт ще бъдат изградени първите 14 км велоалеи, а от спестените средства от обществените поръчки ще се добавят още километри.
Направеният план е само идеен и подлежи на корекции. Забележки и предложения ще се приемат до 26 юни, а след това планът ще влезе за гласуване в Общинския съвет. На място имаше анкетни карти, освен това гражданите могат изпратят своите идеи на имейлите на Общината и на сдружение „Вело Русе“, да коментират във Фейсбук страницата на сдружението, както и във Фейсбук групата „Велосипеден план на Русе“.