Клиенти на Корпоративна търговска банка обсадиха вчера офиса в Русе, след като стана ясно, че банката е обявила преустановяване на плащанията и е поставена под специален надзор от БНБ. Гневните граждани искаха да разберат кога ще могат да получат поне част парите си - въпрос, на който служителите на русенския офис не можеха да дадат отговор и затова държаха вратите затворени.
В най-тежко положение са хората, чиито заплати се превеждат директно по сметки в КТБ. Сега те остават без никакви пари в наличност. Не могат да се изтеглят и от банкоматите, тъй като сметките на институцията са блокирани. 
Изнервените русенци питаха как може да не се остави поне някакъв минимум за теглене, който да им помогне да преживяват, както бе направено при банковата криза в Кипър. Въпрос, на който може да отговори само БНБ, тъй като централната банка вече пое управлението на Корпоративна.
Вчера около обед КТБ обяви, че иска  институционална подкрепа от БНБ и поставяне под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност.
Малко по-късно от БНБ оповестиха, че „в 11.40 ч в Българската народна банка бе получено писмено уведомление от ръководството на Корпоративна търговска банка, в което информира за изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции.“ Веднага бяха назначени двама квестори, които влизат в КТБ - Христина Стамова и Славяна Данаилова.
За срок от 3 месеца, докато банката е под специалния надзор, вложителите няма да могат да теглят спестяванията си от банката. Това ще може да стане, когато бъде възстановена работата на банката след приключване на преговорите с акционерите. Това може да стане и преди установения от БНБ 3-месечен срок.
Тези срокове очевидно не устройват обикновените хора, получаващи заплатата си в КТБ. По правило фирмите, които превеждат заплатите на служителите си в една банка, също са нейни клиенти, така че и техните пари са блокирани. Очевидно предстоят тежки дни и за работодателите, които ще трябва спешно да сменят обслужващи банки и ще разчитат само на текущите постъпления, за да могат да плащат на служителите си.
Вчера управителят на БНБ Иван Искров се постара да разсее опасенията, като подчерта, че „КТБ не е фалирала и ситуацията не влияе на банковия сектор в страната“. Той призова „да не създаваме сами напрежение и криза“. „Хората трябва да бъдат спокойни за своите депозити“, увери Искров.
Правителството подкрепя действията на БНБ за стабилизирането и оздравяването на КТБ. При необходимост българското правителство ще подкрепи усилията на БНБ с всички необходими действия и ресурси, съобщи вчера пресслужбата на Министерския съвет.