Еколози от екоинспекцията в Русе изпълниха "Полет на прилепа" на брега на река Дунав.

Атрактивното събитие бе част от събитията, посветени на Международната нощ на прилепите. То бе организирано от пещерняците от спелеоклуб "Приста", заедно с русенския клон на Българското дружество за защита на птиците.

Идеята бе да се направи т.нар. спускане "тролей", тъй като това е един от основните методи за работа в пещерите, обясни председателят на спелеоклуба Сашо Попов.

"Пещерняците и прилепите са взаимно свързани. Ние можем както да вредим на летящите бозайници, така също да им помагаме. Затова решихме по този необичаен начин да отбележим Международната нощ на прилепите", каза още той.

Много от екоекспертите, предимно дами, с удоволствие се пуснаха по опънатото нависоко въже. Всички ентусиасти получиха и съответното свидетелство, а много от тях се поинтересуваха дали могат да се присъединят към спелеолозите в техния клуб.

Международният ден на прилепите бе отбелязан още с презентации, арт работилница и прожекция на филм, който проследява живота на бозайниците в пещерата "Орлова чука". Лентата е заснета от Бранислав Попов с инфрачервена камера, а работата по нея е продължила четири години.