Полицията, ДАНС, Гражданска защита и Регионалната инспекция по околната среда и водите работят по сигнал за нерегламентирано загробване на особено опасни химически вещества в частен имот в района между Хиподрума и сметището. Там се намират около 50 варела с неясна субстанция с остър мирис, който притеснява живеещите в района.
Съседи разказват, че проблемът е от близо година и половина. Миризмата на тежки химикали станала особено силна и нетърпима след проливните дъждове. Това ги принудило да потърсят съдействие от всички възможни институции, предаде Русе Медиа.   

В резултат държавните служби са установили, че извън оградената територия с варели, в прилежащ терен към частния имот, наемателят Веселин Василев е изкопал яма, в която е пуснал чували с миризлива субстанция. Той е бил издирен и е трябвало вчера в 14 часа да занесе всички необходими документи, свързани с дейността му и съдържанието на варелите. В ранните часове на вчерашния ден обаче мъжът е започнал запръстяване на ямата с изхвърлените чували. Затова хората от района отново са сигнализирали контролните органи.
Според Василев основният проблем е не в неговите действия, а в бездействието от страна на институциите по отношение на подаваните от него сигнали за наличие на опасни химикали за растителна защита. Те се намират в съседен имот, който има друг собственик. Става дума за близо 20 чувала със строго забранения за употреба препарат ДДТ и различни видове пестициди, които също са извадени от употреба от над 50 години. Въпросните вещества според Василев са около 500 килограма и никой не е предприел мерки за унищожаването им.
Колкото до веществото, което е притеснило съседите заради острата си задушлива миризма, по думите му то е напълно безвредно. Използва се в минната индустрия за добив на цветни метали, както и за добавяне на мирис на пропан-бутана с цел установяване евентуално изтичане. Наличните близо 50 варела съхраняват веществото в чували, но след проливния дъжд са се овлажнили. В резултат на реакцията субстанцията е започнала да отделя силна миризма и да се втвърдява. Василев обясни, че само съхранява веществото, което трябвало да бъде взето от фирма, която да го неутрализира. А пръстта върху ямата била, за да не мирише толкова много.
Проверките на контролните органи по случая продължават, тъй като според екоинспекцията Веселин Василев трябва да има разрешително за складиране на химически вещества. Тъй като заравя нерегламентирано отпадъци, ще бъдат предприети административно-наказателни мерки. Очакват се и останалите изискани документи, за да се прецени дали има още нарушения на екологичното законодателство.                     У