Римски некропол с шест погребения е разкрит южно от античният град Деултум, намиращ се на територията на с. Дебелт, община Средец, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

В един от гробовете, на жена между 25 и 35 г. са намерени и напълно запазени златни обеци. Любопитно за археолозите е погребението на лекар, разказа директорът на музея Красимира Костова. Медикът е погребан с тубусите, в които се съхраняват инструментите му, с легенче, в което е стривал и лекарства. С него е било и стъклено зарче, което е знак, че лекарят е бил хазартна личност. Предстои да се извърши антропологичен анализ за да се разбере от какво са загинали и на каква възраст са хората, но погребенията са от 2 – 3 в. В един от гробовете, малък по размер, са намерени и детски играчки. Некрополът е разкрит при изграждането на производствена база за профили.

Доц. Людмил Вагалински е локализирал северната крепостна стена на визатнийския град Дебелт, с една стражева кула. Тя е изградена в средата на 5 в., разказа Красимира Костова. Северната част на града е била проблемна, защото от там са идвали всички нашествия - на готи, хуни, славяни, прабългари. Археолозите не са стигнали най-ниската й част, а височината й до момента е 3 м. По време на проучванията в античните терми са открити над 25 амфори, запазени изцяло.