Двамата сирийски граждани, които вчера следобед бяха намерени в каросерията на камион в Шумен, искат да бъдат върнати обратно в Турция. Били тръгнали за Франция, но останали излъгани от каналджия.

Днес 22-годишният Омар Абдал Кадер Абдал Крим и 18-годишният Мухамад Ал-Хадж Муса Иса бяха разпитани пред съдия и отведени в Центъра за временно настаняване на бежанци в Любимец. Двамата не пожелаха да говорят пред камери и микрофони. "Казаха, че не им харесало в България, сигурно заради белезниците и арестуването", разказа по-късно пред журналисти преводачът Али Салех. Той обясни, че двамата сирийци са роднини, били студенти в родината си до преди 2 години, когато прекъснали заради гражданската война. Качили се на българския камион в Истанбул, където местен ги излъгал, че той пътува за Франция. Взел по 1500 долара на човек, като уговорката била да му преведат още толкова, когато пристигнат. Пътували са затворени три дни, носили са си вода и храна.

Двамата сирийци бяха открити вчера в 14.30 часа в ремаркето на DAF, превозващ фаянсови плочки от Турция. Когато камионът спрял в Шумен да разтоварят стоката, отвътре изскочили бежанците. Те веднага били арестувани и задържани за 24 часа в местния арест.

След като отказали да кандидатстват за статут на бежанци предстои да бъдат върнати в Турция. Докато се уредят нещата обаче, ще поседят в центъра за временно настаняване. От прокуратурата обясниха, че в Шумен ще продължи да се води досъдебното производство за незаконно влизане в страната.