Световното първенство по футбол е най-големия празник за милиарди футболни фенове по целия свят, като финалът на последния Мондиал между Испания и Холандия е бил наблюдаван от над 715 милиона души по малките екрани. За съжаление, надпреварата в Бразилия има и тъмна страна – огромни протести, които започнаха още преди година по време на Купата на Конфедерациите.

Основното недоволство на хората са огромните разходи по шампионата, които се правят на гърба на много сериозни социални проблеми в страната. Според някои източници Бразилия е похарчила 3,6 милиарда долара само за строеж на нови стадиони и обновяване на старите. Към тази сума се прибавят близо 7 милиарда долара, изразходвани за инфраструктура. Като се прибавят и други по-дребни разходи, по неофициални данни общата сума ще надхвърли 11 милиарда, което означава, че всеки един мач от турнира ще излезе около 62 милиона долара на Бразилия.

Тези огромни разходи накараха хората да излязат по улиците Рио де Жанейро, Сао Пауло, Бело Оризонте и много други градове. Зароди се движението "Окупирай първенството", но недоволството надхвърли границите на Мондиала. Учители, шофьори, геолози и представители на много други професии използват факта, че светът гледа към Бразилия, за да изразят своето недоволство и своите искания, а огромните протести често пораждаха и насилие.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф обаче защити отпуснатите средства за подготовка на първенството. "Това са разходи за дългосрочното бъдеще на страната, не само за един турнир", обяви тя. Същевременно тя гарантира сигурността на всички туристи по време на надпреварата, отхвърляйки слуховете, че полицията може да започне нов протест. Наскоро държавата се съгласи на 15.8 увеличение на заплатите на служителите на полицията, срещу гаранция да няма нови протести в следващите месеци.