Нова циганска схема за изнудване вече опари жестоко няколко семейства в Русе и продължава да набира скорост. 
Измамата се разиграва елементарно, но много ефективно. Първо се избира несаниран апартамент в блок, в който повечето жилища са изолирани. Това е явен знак, че собствениците му нямат пари за скъпи ремонти, а точно тази група е взета на мушка от мошениците. На вратата звъни млад ром, който предлага да санира 15-20 квадрата само за 100 лева.         
Цената е ниска, тъй като с колегат а работим в съседен обект и ни остана материал, който можем да използваме за твоята стена. Само че никъде не казвай колко ти е излязло, че ще си имаме проблеми, казва убедително майсторът.
Набелязаната жертва обикновено поддава и дори се радва, защото цената е около 5 пъти под пазарната и наистина е неустоима.
Още същия ден двама-трима роми започват усърдна работа. Развръзката идва след приключване на работата.
Пристигна тумба от 13 човека, най-едрият прилича на сумист, извадиха договор за подпис, но с цена 700 лева. Отначало категорично отказах да платя, но един през друг ме засипаха със заплахи и закани. Какво ли не чух - че ще ми начупят прозорците, ще ми запалят колата, семейството ми ще пострада. Крещяха ми в лицето, беше страшно, разказа пред „Утро“ един от потърпевшите, който накрая дал 400 лева само и само да се отърве от бруталната ромска напаст.
Друг от пострадалите пък получил оферта да му измажат стената срещу 60 лева, но накрая след грозни закани и заплахи платил 300.
Принципът на ценообразуването е прост - колкото по-възрастна е жертвата, толкова повече пари й измъкват.
Това всъщност е модификация на една вече прилагана в селата схема, която за пръв път се пренася в Русе. По селата бандитите предлагат пренареждане на керемидите на покривите или поправка на олуците, като в началото всичко е много изгодно, но краят винаги е много горчив.
До момента по информация на „Утро“ има пет такива оплаквания, но вероятно броят на пострадалите е доста по-голям.
От полицията потвърдиха, че при тях има жалби за подобни измами, но обясниха, че парите са дадени за извършена работа, без предварително подписани договори и затова рекетьорите не попадат под ударите на закона.
Тъй като полицията не може да ни помогне, напишете новата измамна схема във вестника, за да предпазите други русенци от набезите на цигани, помолиха потърпевши.