Още през май месец живeeщите около блоковете "Тича", "Силистра" и "Марица" в квартал "Родина" са подали подписка в общината за нарушения и тормоз от обитатели на общинските жилища в района. В жалбата обаче не е посочено кои са лицата, както и в какво се изразява тормозът. Въпреки това от общината са посетили наемателите, като са ги предупредили да се съобразяват с обществения ред при провеждането на масови прояви, както и че при констатиране на нередности може да им бъде отнето правото за настаняване в имотите. Общината е собственик на две сгради, едната от които се състои от пет жилища, а другата от шест със собствен вход. В тях са настанени 11 семейства, повечето с деца. Това посочи юристът на общинско предприятие "Управление на общински имоти" Боряна Генджова по повод сигнала на общинския съветник от "Патриотите, ВМРО" Иво Пазарджиев, че циганите, които живеят в тези общински жилища, всекидневно тормозят хората в района със силна и постоянна музика от мощни тонколони, а понякога и с живи оркестри. 
Кметът Пламен Стоилов обясни, че при съставени два констативни протокола от полицията наемателите могат да се изгонят. Той се обърна с молба към гражданите да подават сигнали и увери, че ще се действа безкомпромисно. Никой няма право да деребейства и да прави безобразия, има закони и те трябва да се спазват. Абсолютно безкомпромисни сме към подобни прояви, но няма как емоционално и с методите на анархията да се действа, допълни той.
Що се отнася до загражденията пред общинските къщи, които по думите на Пазарджиев са място за продължаващи няколко дни цигански тържества, от общината казаха, че са поставени предпазни мрежи, за които не е необходимо разрешение за строеж и не са незаконни. Избухналият миналата седмица пожар в един от имотите не е засегнал по никакъв начин общинската собственост, като е изгоряла ниска дървена ограда, отговориха от общинското предприятие на въпроса на съветника за стойността на щетите и кой ще ги заплати.
Темата за системния звуков терор от обитателите на общинските жилища около блоковете "Тича", "Силистра" и "Марица" всъщност се оказа една от най-разгорещените на вчерашната сесия на общинския съвет. 
Заседанието започна с едноминутно мълчание в памет на убитата журналистка от ТВН Виктория Маринова. 
Преди гласуването на точките от дневния ред стана ясно, че групата на общински съветници в Реформаторския блок вече ще се казва "Демократична България". Както е известно, "Демократи за силна България" (ДСБ) са част от новия политически съюз. Заявлението за промяната на името на групата е постъпило от останалите в нея трима съветници - д-р Теодора Константинова, Иван Станев и Велизар Павлов. 
Дискусия се завъртя и около предложението за промяна в бюджета, с което общинско предприятие "Комунални дейности" да разполага с още 250 000 лева за ремонт на улици и запълване на дупки, като средствата се осигуряват от икономии за осветление. Никола Михайлов от БСП поиска повече информация за изразходването на парите, като кметът Пламен Стоилов посочи, че подобна корекция се прави за втори или трети път, за да може предприятието, което работи при пределна натовареност, да асфалтира максимално много. Проблемите по инфраструктурата са толкова много, че не може всичко да се реши с магическа пръчка. Всичко върви приоритетно, като принципът е средствата, които се инвестират в ремонти, да засягат максимален брой хора, посочи кметът.  
Що се отнася до притеснението на някои от съветницте, че средствата са за сметка на осветлението, Стоилов беше категоричен, че осветеността е приоритет. 
Няма да се прави компромис с осветеността на града, защото така ще се избегнат травми за хората и предпоставки за престъпления. Всички искания и сигнали се приемат и на тях се реагира незабавно, категоричен бе кметът. Той заяви, че "Комунални дейности" има специална група за ремонт на уличното осветление, която е достатъчно като състав, като има ангажиран и екип на отдел "Екология". След около месец се очаква да започне и поетапната подмяна на уличното осветление с LED осветителни тела.