Световният шампион Испания стартира тази вечер защитата на титлата си. "Ла Фурия" отново се изправя срещу Холандия в повторение на финала от 2010 година в ЮАР. Тогава иберийците ликуваха с 1:0 след продължения, като златното попадение вкара Андрес Иниеста в 116-ата минута. Докато "лалетата" са настроени да мъстят, в лагера на Испания също горят от желание отново да победят съперника и да стартират успешно похода си в Бразилия. На селекцията на Висенте Дел Боске със сигурност ще й е доста трудно срещу "оранжевите", които ще направят всичко по силите си да объркат сметките на големия фаворит.

Именно сблъсъкът тази вечер е считан за определящ за това кой ще завърши на първото място в Група "B", където са още смятаните за аутсайдери Чили и Австралия.

Определяният като финал след финала двубой между Испания и Холандия ще се играе на "Арена Фонте Нова" в бразилския град Салвадор. Стадионът е от новопостроените за Мондиала.

Испания влиза в мача в ролята на фаворит най-вече заради промените, които и в момента търпят "лалетата". Луис Ван Гаал поде тотално подмладяване на отбора след краха на Евро 2012, когато Холандия не спечели дори точка в "Групата на смъртта" срещу Германия и Португалия. От този отбор  останаха само няколко познати имена, сред които Робин Ван Перси, Уесли Снайдер и Ариен Робен.

В същото време Висенте Дел Боске отново залага на познатите герои, сред които и Шави, който записа слаб сезон с Барселона, но се очаква да бъде несменяем титуляр за Испания на Мондиала в Бразилия. Вниманието привлича Диего Коста, който се очаква да поведе атаката на иберийците тази вечер в мач, какъвто досега не е имало, тъй като за първи път в историята финалистите от предишното Световно се срещат още в първия кръг на Мондиала.

ДОСЕГАШНИ МАЧОВЕ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ
05.09.1920 г., Олимпийски игри (Белгия)
Холандия - Испания 1:3
30.01.1957 г., контрола (Испания)
Испания - Холандия 5:1
02.05.1973 г., контрола (Холандия)
Холандия - Испания 3:2
23.01.1980 г., контрола (Испания)
Испания - Холандия 1:0
16.02.1983 г., евроквалификация (Испания)
Испания - Холандия 1:0
16.11.1983 г., евроквалификация (Холандия)
Холандия - Испания 2:1
21.01.1987 г., контрола (Испания)
Испания - Холандия 1:1
15.11.2000 г., контрола (Испания)
Испания - Холандия 1:2
27.03.2002 г., контрола (Холандия)
Холандия - Испания 1:0
11.07.2010 г., Световно първенство - финал (ЮАР)
Холандия - Испания 0:1 след прод. (0:0 в ред. вр.)
Общо: 10 мача, 5 победи за Испания, 1 равенство, 4 победи за Холандия

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Пътищата на Испания и Холандия се пресичат за единадесети път тази вечер.

* Двата отбора не се победиха само веднъж в предходните 10 случая. Контролата им в Барселона през 1987 година завършва 1:1,

* Всички помнят последната среща между Холандия и Испания. Няма и как да бъде иначе, защото тя бе във финала на предишния Мондиал в ЮАР. Спорът за короната беше решен от гол на Андрес Иниеста в 116-ата минута, благодарение на който сега испанците започват защитата на световната си титла.

* Дебютният сблъсък между двете представителни гарнитури датира от 1920 година, когато Испания печели с 3:1 на Олимпийски футболен турнир и извоюва сребърните медали.

* За първи път в историята финалистите от предходния форум се срещат още в първия кръг на следващия Мондиал.

* Селекционерите Висенте Дел Боске и Луис Ван Гаал си размениха по една победа на национално ниво, а на клубно испанският специалист има успех и равенство начело на Реал (Мадрид) срещу холандския си колега, който бе наставник на Барселона.

* Последните 4 мача на Испания завършват при победа с 1:0. Отборът няма загуба в 6 поредни двубоя на Световно. Ако и тази вечер испанците не допуснат гол, ще изравнят рекорда на Италия през 1990 година с 5 поредни мача без допуснато попадение на Мондиали.

* Уесли Снайдер е пред мач номер 100 за "лалетата".