Затворник излежа присъда с несъществуващо име. 40-годишният Ангел Илиев Йорданов излязъл през май от мястото за лишаване от свобода в Пловдив и се опитал да си извади лична карта. Мъжът обаче останал изненадан, когато му обяснили, че не могат да му издадат документа с тези имена. Йорданов настоява да бъде вписан в документа за самоличност с бащините си имена, тъй като всички дипломи, изкарани в затвора, са издадени на това име, пише Marica.bg.
"Отказаха ми, защото името ми не фигурирало в Централния регистър на населението. Сега съм на улицата без пукната пара, без покрив и господин никой", разказа Ангел.

Справка на МВР за установяването на самоличността на Ангел установява, че лице с името Ангел Илиев Йорданов, роден на 17 юли 1974 г., за когото се представя мъжът, не съществува в Централния регистър на населението. Това става ясно още през 2000 г. При проверката били намерени данни за лицето Ангел Богданов Георгиев, роден в Първомай. Още през юли 2000 г. по случая е назначена и дактилоскопна експертиза, която установява, че отпечатъците от пръстите на Ангел Илиев Йорданов са идентични с тези на Ангел Богданов Георгиев и Ангел Фанков Димитров, т.е. става въпрос за едно и също лице.

Чудя се как е възможно да излежиш присъда в затвора като Ангел Илиев Йорданов, а да откажат да ти издадат лична карта с това име, възмущава се Ангел. Обяснява, че е израснал по детски домове, по-късно е осиновен, а на 19 г. влиза в затвора. Първоначално Окръжен съд-Пловдив го осъжда на 17 г. и 6 месеца при първоначално строг режим на изтърпяване за грабеж, придружен с опит за убийство. Ангел отрича да е извършил престъплението и твърди, че негови познати са му свили капан. Върховният касационен съд намалява наказанието на 15 г. Заради буйния си нрав и побоища в килията обаче престоят на Ангел зад решетките се увеличава с 4 г. и 7 месеца. Така вместо 15 г. той прекарва 19 г. и 7 месеца, като обикаля затворите в София и Пловдив. Влиза неграмотен, без дори да може да напише трите си имена. Но вътре успява да завърши 10-и клас, изкарал зад решетките и курсове за готвач, дърводелец, стругар и заварчик.

"Всичките ми дипломи са на името на Ангел Илиев Йорданов, как да си извадя сега лична карта с Ангел Богданов Георгиев. Кой ще вземе неграмотния Ангел Георгиев на работа", чуди се мъжът.

Юристи коментират, че измамници често прибягват до различни хватки, за да променят самоличността си. Има европейски държави, в които само ако размениш бащиното и фамилното име, за техните системи ставаш нов човек. Този номер бе прилаган дълго от българи, които бяха получили черен печат в паспортите и имаха забрана да влизат в различни държави заради криминални престъпления.

Най-лесният начин Ангел да уеднакви имената от получените дипломи и личната карта е да заведе дело в съда, коментират юристи. Чрез съда той може да се сдобие с трите имена в личните му документи, които да отговарят на дипломите. В съдебната зала той трябва да представи всички документи, с които разполага, и да изтъкне мотивите му за новата самоличност.