500 безработни в страната вече борят престъпността в малките населени места, където няма полицаи, предаде БНТ. В Русенско наетите по националната програма “Сигурност” са 110, а сред тях има и жени.

В село Хотанца живеят 850 души. "Престъпленията тук са ежедневие, на един му взели косачката, на друг ракията, на трети му обрали реколтата. Най-близкият полицейски участък е в село Червена вода, на 15 мунути път с кола", твърдят жители от Хотанца. Затова местните са доволни, че вече има четирима охранители, които от 8 до 22 часа обикалят улиците.

"Има някои дето ни задяват: "Полицаите идат". Подиграват се с нас, но ще свикнат с течение на времето, каза Сали Ибрямов, който е един от наетите. Гинка познава всички в Хотанца и затова не я е страх да следи за нередности до късно вечер. Казва, че внимателно гледат кой влиза в селото и дали има съмнителни хора и автомобили. "Докато единият забавлява възрастния човек, било баба, било дядо, другият ходи по двора и му обира нещата. Ние помагаме за по-лесно откриване", твърди Гинка Георгиева.

Двамата пазачи засекли и първите нарушители. Обрани били керемидите на къща в селото, за която се грижи Тодор Христов. Той самият е скептичен. "Тия охранители, как ще дойдат, с пръчката, тя не става тъй. Ако дойде с пръчката те ще му счупят главата".

Гинка Георгиева: Правомощията ни не са дотам само да докладваме на полицаите. Гинка и Сали казват, че работата не е трудна и биха останали да пазят селото и след края на програмата през януари.