Емоционално, колоритно, цветно и футболно - такова беше официалното откриване на Мондиал 2014 в Бразилия. Откриването бе кратко, но придружено с невероятно шоу. Бразилия даде всичко от себе си, за да покаже културата си на останалия свят. Трите основни момента бяха символните неща за Бразилия - хората, природата и естествено, футболът. Всички по трибуните видяха бразилската страст и емоция, като световноизвестни звезди допълниха преживяването. Церемонията беше наслада за всеки, който я наблюдава от всяко кътче на света. Впечатляваща беше и огромната светеща топка в центъра на терена с повече от 90 хиляди лампички, която изписа „Добре дошли“ на езиците на всичките 32 държави, участнички в най-великия футболен форум.

Събитието започна с хора на кокили, които символизираха араукария - специално дърво, което е характерно за бразилската природа. Като цяло първата част представи растенията на Бразилия и природата амазонските гори. В ефирен танц „растенията“ кръжаха на сцената, а огромната топка в центъра променяше цвета си, за да подсили красотата и ефекта. В един момент се появи и кану с малък индианец от племе от района на Сао Паоло.

Втората част на шоуто символизира бразилския народ с неговото разнообразие, колорит, страст и танците, които имат. Започна с инструмента „реко-реко“, който се използва в самбата. Сцената се изпълни с танцьори, които нажежиха обстановката с ритмите на танца от всеки район на Бразилия. Красиво и много екзотично изглеждаше всеки един танц, представен от танцьорите на сцената в Сао Паоло, а топката по средата на терена светеше в карнавални цветове, като всеки път сякаш гълташе актьорите на сцената, за да се премине към следващата част.

Третата част представи едно от най-големите богатства на Бразилия - футболът. Деца,облечени като съдии и акробати в костюми на футболни топки изпълниха сцената. Деца, облечени в екипите на всичките 32 държави участнички се появиха на сцената като показаха завидни умения с топки. Последно на сцената влезе и бразилския флаг, а топката по средата се превърна в официалната топка за мачовете на Мондиала.

Всяко Световно първенство си има официална песен и тази година това е парчето на Дженифър Лопес, рапърът Питбул и бразилската суперзвезда Клаудия Летите „We Are One (Ole Ola)“. Изпълнението на сцената на стадиона в "Сао Паоло" взриви присъстващите и сякаш официално превърна лятото във футболна страст, след като изпълнителите излязоха от огромната топка по средата на сцената. Това беше и голямата изненада за присъстващите.

В края човек с увреждания се появи на сцената. Той направи няколко крачки към футболна топка и я ритна. Този жест не беше случаен. Той представи съвсем нова неврологична технология, която позволява на парализирани хора да ходят като единственото, което се изисква от тях е да мислят как ходят. Първият официален мач от Световното първенство през 2014 година е между домакините от Бразилия и Хърватия.