Днес започва 20-ото световно първенство по футбол в Бразилия. Това ще бъде най-скъпият футболен форум в историята, след като домакините инвестираха около 11 милиарда долара за стадионите, пътищата и инфраструктурата, за да могат феновете по целия свят да се наслаждават на играта на най-добрите футболисти и отбори.

Официалната церемония по откриването на Мондиал 2014 започва от 21:00 часа българско време в Сао Пауло и ще бъде предавана директно с картина в БЛИЦ. След нея от 23:00 часа е първият мач от програмата на група „А” между домакините от Бразилия и Хърватия. Президентът на Бразилия Дилма Русеф ще пропусне откриващия мач, за да не предизвиква допълнително напрежение.

От всички разходи около Мондиала 3,4 милиарда бяха за 12-те стадиона, като 6 са новопостроените, а другите бяха обновени. Огромните разходи предизвикаха вълна от протести сред бразилците, тъй като преди началото на Световното бе пълно със скандали за корупция. Прогнозите са, че ако Селесао не стане световен шампион народът в страната ще свали властта. Това доведе повишаване на мерките за сигурност и хляди полицаи и военни пазят отборите, базите им и стадионите.

В Бразилия пристигат 32 отбора, които ще се борят за титлата. Испания иска да защити трофея си от преди четири години, но отборите от Южна Америка ще направят всичко по силите си, за да спечелят трофея. За това поколение на Германия това Световно е последен шанс за титла. Италия никога не бива да бъде отписвана, а голяма изненада се очаква да бъде Белгия с младите си талантливи футболисти.

Остава да видим какво ще ни предложат срещите на зеления терен в страната на кафето и да стискаме палци за някой от отборите.