Макар че президентът на Бразилия Дилма Русеф спомогна за въвеждане на облекчение на пълната забрана за консумацията на бира на трибуните в рамките на Световното първенство, все пак ще има рестрикция за броя напитки, които всеки фен на стадиона ще има право да изпие.

Максимумът на консумираните бири при мъжете ще бъде 3, а жените ще бъдат дискриминирани със скромното количество от по две бири, съобщава вестник „Дейли Мирър", като се притеснява за английските фенове в 34-градусовата жега, прогнозирана от синоптиците за първата им среща срещу Италия в събота. Около 7000 английски фенове ще подкрепят отбора тогава, като 2500 от тях са членове на официалния фен клуб.

Персоналът по стадионите е обучен как да разпознава на кого да продава бира и на кого – не, а тези ограничения целят  намалят случаите на пиянство и грубо поведение по стадионите. Пазителите на редапо трибуните ще следят и за специфични отличителни белези за нетрезво състояние, като един от тях е тениска, залята с точност.

Подпийналите ще трябва да се задоволят с алтернативни напитки, като безалкохолна бира, вода или пък храна. Чаша бира ще струва 10 реала или около 3 евро, а безалкохолната – 6 реала или около 1,5 евро.

По-рано Дилма Русеф обяви, че временно ще бъде отменен законът, забраняващ продажбата на алкохол на стадионите в страната по време на Световното първенставо. Такава временна отмяна на закона имаше и за турнира за Купата на конфедерациите през 2013 г.