Гранд-дамата на българската популярна музика Йорданка Христова отпразнува снощи 50 години на сцената с грандиозен концерт в зала 1 на НДК.

"Това е моят най-щастлив ден. Не мога да повярвам, че са минали 50 години", каза развълнуваната певица след изпълнението на първата песен в програмата "Влюбена в живота", дала името на целия спектакъл. Макар точно преди един месец да отбеляза и 70-годишния си юбилей, Йорданка Христова доказа с концерта си в изпълнената до краен предел зала 1, че е неподвластна на времето. Годините не са се отразили нито на красивия й, дълбок глас, нито на неизчерпаемата й енергия, нито на магнетичното й присъствие на сцената със сияйната й усмивка, която и тази вечер почти не слезе от лицето й. Може би са я направили съвсем малко по-тъжна заради близките и приятелите, които е загубила в последните десет години и които не пропусна да почете с едни от най-вълнуващите песни в програмата – "Всичко започна през юни", посветена на покойния й съпруг Георги, две руски песни, написани специално за нея от големия поет Андрей Вознесенски и неин близък приятел, който почина през 2010 г. и "Прощално" по стихове на Никола Вапцаров.

Забележителната кариера на Йорданка Христова на голямата сцена я е отвела през годините в 43 страни и тя има в репертоара си песни на 18 езика. Тази вечер певицата предложи на почитателите си вълнуващо музикално пътешествие до близки и далечни страни с прекрасен микс от песни на френски, английски, японски, италиански, хинди, арабски, гръцки, а в края на концерта разгорещи страстите с огнени латино ритми. Зрителите се насладиха и на едни от най-популярните й песни, с които през годините е покорявала "Златния орфей" като "Делфините", "Песен моя, обич моя", "Янтра". Последваха още обичани песни като "Не вярвай на сълзите в мъжките очи", "Аз съм сила и нежност", "Тъмночервена роза", "Да бъдем други късно е", всички те изпълнени под акомпанимента на виртуозните музиканти на сцената, сред които Константин Цеков (пиано) и Цветан Недялков и Валери Градинарски (китара).

А краят на концерта прозвуча като обещание към верните почитатели – че и след 50 години на сцената Йорданка Христова няма намерение да слезе скоро от нея, с хита "Ще продължавам да пея", който вдигна зрителите на крака и прозвуча още два пъти на бис. Достоен завършек на едно незабравимо музикално преживяване.