От 15 дни всяка вечер се напушваше с марихуана. Не знаем дали преди това е употребявала дрога, но това явно я уби. По принцип не пиеше алкохол, понякога си позволяваше само чаша вино.

Така приятели на удавилата се в бурното море във Варна Катерина Кънева коментираха трагедията, която се разигра миналия четвъртък около 3,30 ч на Рибарския плаж. Преди да хвърли стол от затворено барче, Катя е била в друго крайбрежно заведение. По време на скока  сред вълните барман от трета кръчма я видял в проливния дъжд и се опитал да я спре.

Не успял, обаче чул последните  думи: “Ще се давя!” Малко по-късно жената излязла пред погледите на зяпачи от съседна дискотека - човекът си помислил, че всичко е наред и това е просто пиянска история.

Вероятно мощна вълна и коварни течения са завлекли Катерина обратно в морето. Тялото  се появи за кратко на следващия ден до мястото, откъдето бе скочила. Веднага водолази и катер на Морския спасителен център започнаха издирване, но бурното море прибра обратно жертвата.

Едва в понеделник около 16 ч то изплува до бара, в който се е забавлявала. “Тялото беше без дрехи”, свидетелства дежурният спасител Азата. Според съдебни медици няма улики за насилствена смърт - има леки наранявания, но те вероятно са от лашкането 5 дни във водата. Във фаталната вечер, когато била в заведение на алеята, Катя се държала странно според свидетели.

Наложило се персоналът да я отпрати заради агресивното  поведение. След разпознаването, което е направено от родителите, няма съмнение относно самоличността на младата жена. Татуировката и гривната от мъниста бяха сигурен знак за разследващите, че това е издирваната.

Смъртта е настъпила от удавяне след нахлуване на вода в белите дробове - това са първите резултати от аутопсията. Взети са проби за алкохол и наркотици, които ще бъдат изпратени за изследване в лаборатория в София.

Образувано е досъдебно производство за склоняване към самоубийство от неизвестен извършител, каза вчера говорителката на районната прокуратура Десислава Йотова.

“Катя беше много лъчезарна. Има син Матей, на 1 г. Бяха приятели със сина ми, много съм разстроена, молих се до последно дано не е тя”, каза известна варненска лекарка.
“Беше съседка на внука ми. По едно време той ми каза, че Катя я няма от два дни, и се усъмнихме, че е скочилата в морето”, призна шефът на варненските спасители Лаврентий Силов.

Според приятелите  напоследък тя имала периоди, в които като че ли полудявала,
изпадала в криза и казвала, че говори с мъртвите. Те обаче категорично отрекоха информацията, че Кънева е имала психични проблеми и биполярно разстройство.
Последната  работа била във варненско казино.

Вчера в кооперацията, в която живеят родителите  на ул. “Цани Гинчев”, нямаше никого - хората бяха извикани за разпознаване. Катя живеела с приятеля си Константин в Лондон, а детото им било оставено на грижите на бабите и дядовците. През зимата се прибрала при малкия Матей, който наскоро направил 1 г.

Косьо се върнал за Великден и си тръгнал обратно за Англия в края на май. Тя обаче останала във Варна да урежда документи. На 18-и е трябвало да се прибере при мъжа си.

Катя и Константин били добри сърфисти и са познати в училището по този спорт, което е точно до мястото на разигралата се драма. “Плуваше много добре. Всяка сутрин излизахме в морето точно в този район. Кой може да предположи, че това ще се случи”, казаха техни колеги от клуба.

Барманът, който подгонил Катя, е в шок от трагедията. Казва, че от отсрещната дискотека гледали давещото се момиче и никой не реагирал. Самият той не можел да скочи във водата, защото 3 пъти се давил на плиткото.

В едно заведение сме компания от хора, някакво пияно момиче се дави, предавали на живо около 4,15 ч клиентите на дискотеката на аверите си. Никой не се наел да помага.