Делото за бюлетините от Костинброд ще се гледа по съкратената процедура. Това среши Софийският градски съд, след като даде ход на делото.

Делото ще се гледа по съкратената процедура без признаване на вина и част от свидетелите няма да бъдат разпитвани пред съда.

По-рано днес защитата на бившия главен секретар на МС Росен Желязков поиска обвинителният акт по делото за бюлетините от Костинброд да бъде върнат на прокуратурата за изясняване на съществени според тях процесуални нарушения. В новия обвинителен акт държавното обвинение е изяснило съдържанието и възможни форми на бездействия на Росен Желязков, но прокуратурата не е изяснила специалната цел и резултатността. Адвокатът на Росен Желязков - Трендафил Трендафилов поиска ако съдът не се съгласи с това, алтернативно делото да се проведе по съкратена процедура, при която те са съгласни да не се разпитват някои от свидетелите и вещите лица.

Обвиняем по делото за бюлетините от Костинброд е бившият главен секретар на МС Росен Желязков. През януари СГС върна обвинителния акт на прокуратурата заради съществени нарушения. Втората инстанция го потвърди. Съдиите твърдяха, че прокуратурата не е дала отговор на основния въпрос – защо все пак са били отпечатани хилядите бюлетини в Костинброд. През април Сотир Цацаров съобщи, че обвинителният акт отново е в съда, вече коригиран.

Скандалът "Костинброд" гръмна на 11 май 2013 г. – ден преди парламентарните избори. При акция на прокуратурата и ДАНС в печатницата на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев бяха открити 350 000 незаконни бюлетини, извън тиража от 8 350 000 по договора с МС. Назначена от прокуратурата експертиза показа, че общо откритите в печатницата бюлетини са 480 000, като 351 075 от тях са били напълно годни за урните.

На 16 декември 2013 г. СГП внесе в съда обвинителен акт срещу Желязков за престъпление по служба заради неосъществения контрол върху бюлетините. Престъплението се наказва със затвор от 1 до 8 години.