Спирането на свободния прием на пациенти е един краен вариант, който към този момент не искам да разглеждам. Това каза военният министър Ангел Найденов в отговор на въпрос дали ще спре приемът на цивилни във ВМА.

Миналия месец стана ясно, че чаканите 35 млн. лв. от актуализацията на бюджета за ВМА, няма да бъдат дадени. На заседанието на Министерски съвет, където е обсъден въпросът, премиерът Пламен Орешарски посочи, че във ВМА е има проблем с мениджмънта, а не със задълженията. От тогава ВМА подготви оздравителен план, който е във финансовото министерство и се чака отговор по него. През това време обаче се заговори, че е възможно да спре приемът на цивилни пациенти, които са около 80% от пациентите във ВМА.

"ВМА е предприела необходимите действия, за да намали обема на просрочените задължения и съответно да започне разплащане. Предприети са определени действия, които не са от действията, които могат да предизвикат адмирации, но са необходими действия. Това са действия за заплащане при избор на екип, това са действия за заплащане на различни услуги, които предоставя ВМА", посочи военният министър. Той обясни, че това ще натовари пациентите, но трябва да си даваме сметка, че има задължения. "Предприети са действия да се поиска заплащане на разходите, които прави ВМА по обслужване на пациенти за спешна и неотложна медицинска помощ. Това са суми, които трябва да постъпят от Министерство на здравеопазването", подчерта Ангел Найденов. Той очаква колегите му в здравното и финансово министерство да оценят тези действия и "да разчитаме на целеви средства, които следва да постъпят тъкмо с оглед на реализацията на плана за намаляване на задълженията".

Ангел Найденов не мисли, че има опасност от настаняване на бежанци в палаткови лагери. "Всички ние си даваме сметка, че няма как в зимните месеци да мислим, че бежанците и хората, които идват в България, могат да бъдат настанявани в палаткови лагери", каза той. Военният министър каза, че "правим всичко възможно да се справим възможно най-добре с проблемите".

Военният министър каза, че все още не е приключила работата на съвместните групи, които работят по искането на САЩ трите бази у нас да се използват за обучение на либийци. Той не може да се ангажира със срокове кога ще приключи работата им, но първият срок на обучение би могъл да стартира едва напролет догодина.

МО няма да позволи подготовката на летците ни да бъде застрашена, заяви още Ангел Найденов. Преди време стана ясно, че ВВС не разполага с технически средства, необходими за подготовката на пилотите. Една центрофуга, ако въобще се говори за това страната ни да купи такава, е от порядъка на 50 млн. лв., а барокамерата е близо 8 млн. лв. Независима експертиза за техническа годност на барокамерата, която участва в процеса на подготовка на летците ни все още не е завършена. Все още не са готови и финансовите отчети за подготовката на летците в чужбина. След като се направи съпоставка ще се вземе решение. Той е категоричен, че не бива да има съмнения в способностите на летците от ВВС.

Министърът на отбраната очаква следващата седмица ресорната комисия да гледа промените в КСО свързани с възрастта за пенсиониране на военните и така е възможно процедурата да приключи около месец. "Очаквам максимално широка подкрепа, поне такива бяха увереният. Разчитам на подкрепа от страна на народни представители от всички парламентарни групи", каза министърът.