Година след като оцеля при терористична атака в Пакистан русенският алпинист Иван Томов отново тръгва към азиатската страна. Там му предстои изкачване на 12-ия по височина връх в света Броуд Пик /8047 метра/. Върхът е известен и като К3 и се намира в планинския масив Гашербрум на границата между Китай и Кашмир.
Подкрепа за експедицията си алпинистът получи от Община Русе, която ще плати самолетния му билет до Пакистан и обратно. Вчера Иван Томов получи от кмета Пламен Стоилов официалния флаг на града с пожеланието да го развее на всеки покорен връх.
Нека този път мисията ти е успешна, каза Стоилов, а към пожеланието му се присъедини и секретарят на туристическото дружество „Приста“ Карел Маринович.
Иван Томов вече има едно тежко премеждие в Пакистан. Той бе част от международна експедиция, която през юни миналата година тръгна да щурмува осемхилядника Нанга Парбат. Тогава ислямски терористи атакуваха базовия лагер на височина 4200 метра и безмилостно избиха 10 души. Иван бе сред оцелелите, защото по същото време бил в групата, която подготвяла атаката на върха във височинния лагер на 6200 метра. Атаката завари всички неподготвени - районът за изкачване на Нанга Парбат се смята за един от най-спокойните в цялата страна. След трагедията пакистанските власти заявиха, че ще осигурят на всички оцелели безплатно разрешение за изкачване на най-високите планински върхове в страната им, което иначе излиза около 10 000 долара.
Ще се върна да атакувам Нанга Парбат или някой друг от четирите осемхилядника в Пакистан, заяви след връщането си в Русе Иван Томов, който бе специален гост на Пламен Стоилов и двамата дадоха обща пресконференция, на която кметът му обеща подкрепа. Сега и двете обещания са спазени. На 16 юни Томов ще се придвижи до най-северната точка на провинция Балтистан в Пакистан, за да достигне до базовия лагер, който се намира на 5000 метра височина. Заедно с него ще бъдат софиянците Младен Данков и Боян Петров. Очаква се тримата да атакуват върха около 15 юли.