В последните години арендаторите са наели дългосрочно почти целия държавен поземлен фонд в Русенско и вече не е останало почти нищо за отдаване, научи „Утро“ от шефа на Областната дирекция „Земеделие и гори“ Левент Исмаилов. За тазгодишния търг държавата ще предложи едва 846,416 декара ниви. В Сливо поле, Борово и Ценово не е останала и педя земя. Миналата година на търговете се разиграха 5079 декара държавни ниви, а през 2012 г. количеството бе над 6800 дка.
В община Две могили за отдаване е определен само един парцел от 14 декара. На търга ще се разиграят 63 дка в община Бяла, 162 дка във Ветово, 450 дка в Иваново и 143 дка в община Русе. Очаква се министърът да подпише заповедта за насрочване на търга, което вероятно ще стане съвсем скоро. Ясно е, че началната цена за наддаванията ще бъде 40 лева. Такава е стартовата цена за областите Русе, Добрич и Силистра, които са най-скъпите в страната.
Поради по-малкото количество земя за отдаване тази година търгът вероятно ще се проведе в един ден. В предишните години едва стигаха и два дни, а отварянето на офертите продължаваше от сутрин до вечер. Тъй като парцелите се отдават за срок от 10 години, арендатори и кооперации бяха твърде щедри в офертите си. Миналата година рекордът беше 131 лева рента за декар, а в доста землища беше постигната цена над 100 лева.
Според Левент Исмаилов едва ли ще има голямо наддаване и за наличните пасища и мери, тъй като те също са пообрани в предишните години и са останали почти единствено парцели с доста лошо качество.