Арендаторите съвсем не показаха щедрост на започналата вчера втора тръжна сесия за отдаване под наем на земи от Държавния поземлен фонд. Дори за парцели, отдавани за период от 5 години в землищата на Лом Черковна и Екзарх Йосиф, те пробваха с цени от 45 лева на декар, малко над минималната от 40 лева. Най-щедрите предложения бяха за 58-61 лева. Едва двадесетина от кандидатите за наемане на държавна земя бяха дошли лично на търга, за да проследят отварянето на офертите.
Както „Утро“ писа, след няколкото търга за отдаване на ниви за периоди от 7 и 10 години, в Русенско почти не остана свободна държавна земя. Най-добрите терени вече бяха взети на първата тръжна сесия миналата година. Сега за период от 5 г. се предлагат едва 186 декара в землищата на Лом Черковна, Две могили, Иваново, Нисово, Пиргово, Червен и Николово. Наематели за 1 година търсят 150 малки парцела от 3 до 15 декара, основно в землищата на Ветово, Глоджево и Смирненски.
Вчера се отваряха офертите за държавните ниви в общините Борово, Бяла и Ветово. Днес ще бъде наддаването за парцели в Две могили, Иваново, Русе и Сливо поле, за които по традиция интересът е по-голям. Най-хубавите ниви обаче отдавна са отдадени. Затова предложения за ренти от над 100 лева за декар, каквито имаше преди 2-3 години, сега трудно могат да се очакват. Още повече че за втората тръжна сесия останаха най-вече малки парцели.