В политика, както и в икономиката, монопол не трябва да има. Не може едни избиратели да са като крепостни селяни и винаги да се очаква, че те ще гласуват за теб. Това заяви Георги Първанов – лидер на АБВ, в „Предаването на Карбовски“ по TV7. Той коментира предложението за въвеждане на задължително гласуване, след като по-рано обяви, че го подкрепя.
Президентът (2003-2013 г.) отговори и на твърденията, че е проект на ГЕРБ и ще работи в полза на Бойко Борисов. „Защо смятате, че Борисов по-лесно би се оправил с мен, отколкото със Станишев?“, попита той. „Ние прибрахме това, което така или иначе БСП нямаше да вземат“, смята Първанов за гласоподавателите си.

Първанов коментира и горещата тема за „Южен поток“. „Диверсификацията означава разнообразяване не само на източниците, но и на трасетата. Затова трябва да има „Южен поток“, заяви той.

„За разлика от ЕС и от българските политици, аз съм търсил алтернативни трасета. Аз съм ходил до Баку“, припомни Първанов. Той изтъкна лицемерието на Европейската комисия, която поставя българските интереси в зависимост от конфликта Русия-Украйна.

Според него, настоящият президент Росен Плевнелиев не защитава достатъчно интересите на страната в енергийната сфера. „За съжаление не го виждам да защитава българския интерес в един такъв конфликт“, каза сдържано той по адрес на приемника си.

Първанов обвинява предишното правителство, че забавило „Южен поток“ „до безнадеждност“, а сегашното - че засилва съмненията на Брюксел и им дава аргументи в твърденията, че се появяват частни интереси около проекта.

Първанов скастри бившата си партия БСП заради твърденията, че продължават уволнения на симпатизанти на АБВ. „Това се нарича лов на вещици. Това за ХХІ век е недопустимо. Сега чувам в опорните точки за предстоящия пленум, че сме правителството, АБВ и местните структури като основните виновници, тук-таме се появяват и коалиционните партньори. Няма нито един виновен на „Позитано“. Стабилността на основната партия-мандатоносител, е основното условие за стабилността на България, за доброто управление“.