С викове "Искаме парите си" няколкостотин служители и работници от "Напоителни системи" излязоха на протест през земеделското министерство, за да поискат изплащането на изработените си възнаграждения за месец август.

Всички работещи в дружеството 1886 служители не са получили заплатата си за август месец. Те дават срок до края на седмицата на ръководството на дружеството да изплати полагащото им се и ако това не се случи, обещават, че ще започнат подготовка за стачка.

"Ако работата със средствата не стане, ще започнем да бием и да чупим, не може да се полага труд и той да не се плаща, ако "Напоителни системи" не работи, села и градове ще се наводнят, ние си искаме парите и това ще кажем на министъра на земеделието", заяви пред протестиращите служители на "Напоителни системи" лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. С вдигнати плакати "По-добре пари за превенция, отколкото пари за последици" и "Искаме финансиране за безопасността на язовири, дъги и корекции на реки", работещите в напоителното дружество напомниха важността на инвестициите в хидромелиоративния сектор.

Браншовите синдикални организации при "Напоителни системи" към КНСБ и КТ "Подкрепа" излязоха днес с обща декларация. Те настояват МЗХ да изплати на "Напоителни системи" дължимите средства за извършените дейности по опазване от вредното въздействие на водите, разходите за охрана на язовирите, които са публична-държавна собственост и поетите от "Напоителни системи" задължения на "Хидромелиорации – Севлиево" ЕАДС. Според тях всички тези плащания са в размер на общо над 16 милиона лева.

Синдикалните организации искат и да имат ясна представа за състоянието и бъдещето на дружеството и искат гаранции за ритмично изплащане в пълния размер на заплатите на работещите в дружеството до края на годината. Заради блокираните сметки на дружеството, синдикалистите са притеснени как ще се изплащат заплатите на хората до края на година. Те искат и в Закона за държавния бюджет за 2014 година да се осигурят средства за защита от вредното въздействие на водите в размер на 13 милиона лева. За четири години за трети път сме пред МЗХ заради финансовото състояние на "Напоителни системи", коментира Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ.

"Няма яснота какво ще се случи с дружеството, защото всичките му сметки са блокирани. "Напоителни системи" дължи на контрагенти по договори, НАП и банки над 22 милиона лева, а МЗХ дължи на "Напоителни системи" над 16 милиона лева. Притеснени сме за това, че никой не предприема промени в Закона за водите, не се вземат решения за преструктуриране на дружеството, за да може то да ползва европейски средства", каза още тя.

За 20 години в това търговско дружество има само политически назначения. През цялото това време те обслужват интересите на политическите сили и своите собствени, коментира още Василева. Председателят на синдикалната федерация напомни, че дружеството от около месец се ръководи от Божидар Василев. Синдикатите изнесоха и данни за средните заплати в дружеството. 570 лева е средната брутна заплата в "Напоителни системи".