Пълната забрана за тютюнопушене на закрито действа и затова трябва да остане, обяви здравният министър Таня Андреева.

"Според мен за първи път в обществото и пушачите някак си толерантно подходиха към това. Не мисля, че трябва да се правят отстъпки в каквато и да било посока", посочи тя и отсече: "Здравето на хората няма цена, за да се правят компромиси".

Първоначално здравната министърка беше склонна да подкрепи либерализация на забраната за пушене, но сега отново декларира подкрепата си към сегашния вид на режима.

В края на май, ден след като пое здравното министерство, Андреева обяви, че новото правителство ще работи за либерализиране на режима на тютюнопушенето, но при строги условия и контрол.

Ден по-късно социалните мрежи бяха взривени от изказването й, което пък принуди здравния министър да промени позицията си и да настоява пушенето на закрито да остане.

Преди дни зам.-председателят на групата на БСП в парламента Спас Панчев заяви, че отпадането на тоталната забрана трябва да бъде факт преди зимата.

От "Позитано" 20 разпространиха до медиите "опорни точки" за защита на връщането на тютюнопушенето на закрито.

Доводите – 3,5 млн. българи пушат, 15 хиляди закрити работни места заради забраната.

Засега е ясно, че от БСП ще гласуват по съвест, поне такива са заявките, ГЕРБ са категорично „против“ връщането на старите правила. От ДПС пушачите са "за", непушачите – "против". "Атака" засага остава безмълвна.