Електрозахранването по селата най-много тревожи кметове на прага на зимата. Това стана ясно вчера на заседание при кмета Пламен Стоилов за зимната подготовка.
Токът редовно спира и посред лято, а какво ще бъде, когато снегът ни затрупа, не ни се мисли, оплакаха се кметовете. В Бъзън прилича на дискотека, почти всеки ден оставаме без ток по час-час и половина, каза кметицата Василена Цанкова. Същата ситуация била в Ястребово, Хотанца, Семерджиево, Тетово, общо в 8 русенски села. Сандрово и Мартен също проплакаха от електрозахранването. Проливният дъжът станал причина за голяма авария, която оставила без ток и Сандрово. Точно за колко дни не стана ясно, защото данните на кмета Божидар Стоилов и шефа на русенския офис на „Енерго-Про“ Христофор Филев се разминаха.
Кметицата на Тетово Невяна Атанасова обясни, че в подстанцията, която ги захранва, от 3 месеца няма персонал. Тя поиска да чуе от „Енерго-Про“ как ще стигат до там техните екипи, когато снегът затвори пътищата и има авария. А Филев обясни, че в тетовската подстанция са направени нови, по-чувствителни защити, които реагирали на кацането на птиците по жиците и затова токът изключвал. Иначе с достъпа през зимата в случай на нужда проблеми няма да има, увери представителят на ЕРП-то. Средства са инвестирани и в подстанцията край хижа „Минзухар“ и сега тя се управлявала дистанционно. Но в „Енерго-Про“ вече били замразили всички инвестиции, такъв бил резултатът от новата ценова политика на правителството.
За Русе беше съобщено, че снегопочистващите фирми са в „бойна“ готовност както с техника, така и с материали. Кметът Пламен Стоилов обяви, че от тази зима в града ще се хвърля само магнезиев препарат и сол, не и пясък. Фирмите вече работели по нови договори и компромиси с неразчистени улици и тротоари няма да се допускат. От РПС съобщиха, че разполагат с малогабаритна техника за малките улички и за тротоарите. „Вектор“ информира, че при заледяване и снеговалеж сутрин в 4 часа ще излизат 4 екипа с камиони, за да обработват градските спирки и до 6 часа да приключат. След спирките фирмата щяла да влиза и в междублоковите пространства по график.
„Берус“ също обяви готовност за поддръжката на общинските пътища. Участниците в срещата обаче се опасяват, че почистването на републиканската пътна мрежа отново може да им създаде грижи. Ако е имало блокирани селища предишните зими, то все е било заради непочистените републикански шосета. Кметът Стоилов съобщи, че от Областно пътно управление давали срок за разчистването до 8 часа. Това време не ни устройва по никакъв начин, това означава, че дори общинските пътища да са чисти, някои села отново ще бъдат под блокада, каза Пламен Стоилов. Затова той предупреди Областно пътно управление да види каква е наличната техника на фирмите, в какво състояние е тя, както и количествата сол и пясък.
Шефът по сигурността Спасимир Димитров докладва, че цялата организация по зимното поддържане и за реакция при бедствени условия е готова. Уточнени са паркингите, на които автомобилите ще бъдат отбивани при нужда, както и тези в града, където гражданите трябва да преместят колите си, за да бъдат улиците добре изчистени.
За настаняване на бедстващи хора са осигурени 15 места в Бъзън и 100 на хижа „Приста“.