Заплатите на 12-те кметове на кметства в Община Русе да се увеличат със 150 лв. от началото на месец юли. Това предложение на кмета на общината Пенчо Милков ще гласуват съветниците на предстоящата сесия.
Средствата са заложени в гласувания годишен бюджет на Община Русе за 2022-а. Местните Финансисти анализирали разчетите от всяко едно кметство за реализирани икономии от фонд работна заплата и така стигнали до извода, че има възможност за увеличение и на възнагражденията на кметовете на кметства с 150 лева, без това да доведе до изменение на гласувания бюджет. Аргументите - логично - са икономическата ситуация в страната и нарастващата инфлация.
Ако съветниците гласуват увеличението, кметът на Мартен Димо Тонев ще взема 1770 лв. от началото на идния месец. Златан Василев в Николово ще получава 1746 лв., Калоян Терзиев в Тетово - 1710. Колегите им Мюжгян Халилова в Семерджиево, Василена Цанкова-Борисова в Бъзън, Людмила Маринова в Червена вода, Николай Колев в Басарбово, Георги Пенков в Сандрово и Мариела Йорданова в Ново село ще вземат по 1650 лв., Венета Недева в Хотанца - 1590, Радостина Давидова в Просена - 1554, а Ехлиман Етем в Ястребово - 1470 лв.