В края на гроздобера изкупната кампания на бяло грозде е пред приключване при средни цени от 90 стотинки за килограм. При червените сортове търговията върви по 60 ст., каквито бяха цените и през миналата година.
Беритбата на червените сортове обаче още продължава и винарите са притеснени заради последните дъждове, които има опасност да влошат качеството на суровината.
Избите разчитат изключително много на традиционните сортове мавруд и каберне совиньон, които още не са прибрани. Затова специалистите стискат палци за още слънчеви дни, за да може реколтата да бъде обрана.
Добрата новина е, че прибраното досега грозде е с изключително добро качество, което дава надежди за втора поредна успешна година.
Виното от реколта 2012 г. вече се е доказало не само сред специалистите в страната, но и зад граница. През миналата година бяха експортирани 1 млн. литра.
Очакванията за тази година са този износ да превиши миналогодишния. От началото на годината компаниите отчитат по-добър темп в реализацията на продукцията си в чужбина.