С много нови клиенти и оферти от големи румънски търговци са се завърнали от изложението INDAGRA в Букурещ производители на плодове и зеленчуци от региона, научи „Утро“. 
„Повече от доволни сме, има голям интерес към нашата продукция. Договорихме доставки за преработвателни фабрики и за директна консумация. Ще работим и с два логистични центъра, които изкупуват селскостопанска продукция и я разпределят към по-дребни клиенти“, сподели председателят на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев. Според него най-голям интерес от румънците има към нашите костилкови плодове като череши и кайсии.
В последните години северните ни съседи стават все по-важен клиент за производителите от региона. Особено предимство са наличните изкупвателни центрове в тримилионния Букурещ, каквито в Русенско липсват. Тази празнина миналата година се опита да запълни „Метро“ и според местните фермери с веригата се работи много добре. Тази есен обаче продукцията на много места бе попиляна от градушки и не можа да намери място по щандовете, а отиде за консерви и плодови сокове.
Наред с добрите новини за местните производители обаче има и лоши и те дори са обявили готовност за протести. 
„Получихме неофициална информация, че овощари и зеленчукопроизводители ще получат сумите по схемата за обвързано подпомагане чак през месец април. На нас парите ни трябват през февруари-март, през април вече е късно. Готови сме за протест, ако примерният график стане официален“, каза Николай Колев. 
Февруари и март са ключови месеци за овощарите, тъй като тогава те трябва да имат средства, за да извършат най-капиталоемките операции, като рязане, торене, пръскане.
Според председателя на Съюза на Дунавските овощари, всички останали браншове ще получат плащанията си по-рано. Още през миналата година са проведени разговори с ръководството на Държавен фонд „Земеделие“ и Министерството на земеделието, храните и горите и от тях са получени уверения, че ще направят всичко възможно плащанията да постъпят навреме. Всяка година обаче с този график за плащания се случвало по нещо. 
„В последната година на Десислава Танева ни пуснаха парите в началото на месец март, което ни устройваше. Миналата година, с хиляди срещи и обещания, успяхме да вземем пари началото на април. Тази година уж всичко беше нормално, но пак се готвят да ни платят с един месец закъснение“, заяви Колев.