Ще правим „Южен поток”, защото той е жизненоважен за България и ние нямаме избор.

Това заяви в предаването "Здравей, България" по Нова ТВ зам.-председателят на Комисията по енергетика в НС Явор Куюмджиев.
"Европейският съюз говори за диверсификация, но газът е там, където е - той е в Русия, в Каспийско море и в Персийския залив. Единственият начин този газ да стигне до България е с тръби, няма как да бъде с кофи", заяви още депутатът.

Попитан защо ЕС би пречил на тази единствена възможност за нас, Куюмджиев заяви, че става въпрос за много тежка геополитика, в която Русия трябва да бъде ударена и смазана.

"Защо ние винаги трябва да сме от потърпевшите. Ние нямаме друга алтернатива, освен да построим "Южен поток", каза още Куюмджиев. Той застъпи тезата, че като член на ЕС, България има право да формира европейските политики.

"Трябва да обясним на Европейската комисия колко е важен този проект, че няма нито едно нарушение в него и че трябва да се случи”, каза още той.
Куюмджиев заяви категорично, че БСП няма намерение да изважда България от ЕС и да ставаме част от Евразийския съюз. "Това са груби инсинуации. Ние сме членове на ЕС и спазваме всички правила”.

Що се отнася до спирането на еврофондовете, Куюмджиев заяви, че ЕК е подведена от ГЕРБ и „Реформаторския блок”.
Куюмджиев заяви още, че не вярва спирането на плащанията по оперативна програма "Регионално развитие" да има връзка с "Южен поток" и да е опит за натиск от ЕК върху българските власти

"Тази атака няма да успее, защото всичко е абсолютно законно. Имаме един месец, за да обясним на комисията какво се случва", допълни депутатът.
Според депутатът от ГЕРБ Ивайло Московски обаче е несериозно да се твърди, че експертите на ЕК се поддават на непроверени и анонимни сигнали.
"Това е прецедент за България. Всички процедури се предприемат след вече прието законодателство, а сега ЕК се сезира между първо и второ четене на закона", коментира Московски. По думите му в този проект става въпрос за около 10% от БВП на България.

"Не може такъв конкурс да стартира няколко дни преди Нова година и да приключи няколко дни след Нова година. Против сме начина, по който това правителство реализира този проект. Иначе смятаме, че е важен, ако се спазват определени критерии”, заяви Московски. Той обаче е категоричен, че стартираната процедура срещу България не е по доноси.