“Атака“ трябва да седне и да каже дали подкрепя това правителство или не, заяви депутатът от БСП и вътрешна опозиция в левицата Георги Кадиев пред bTV. Народният представител беше абсолютно категоричен, че чисто математически кабинетът зависи от 3 партии – БСП, ДПС и „Атака“. Според него миналата седмица парламентът не е свършил работа за „5 стотинки“. Кадиев хвърли основната вина за това на ГЕРБ, а на второ място – на „Атака“.

Да седнем и да се разберем, ще работи ли този парламент или не, и трябва това да включва четирите партии, призова Кадиев. По негови думи е трябвало председателското място в 42-рото НС да бъде дадено на ГЕРБ, за да бъдат те въвлечени в работата му.

На хората вече им дойде малко много това, което се случва около парламента, заяви Кадиев. По негови думи влизането в спирала от избори е вредно за България, но ако депутатите не започнат да работят, хората ще ги изхвърлят от парламента. Според народния представител може да се стигне до предсрочен вот, ако протестите се засилят.

Кадиев призна, че правителството е направило спорни назначения. Според него в случая с избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС „двама политически лидери“ е трябвало да поемат лична отговорност
Трябва да се поема лична отговорност. В политиката по-добро от личната отговорност няма, заяви Кадиев.

Той обяви, че лансираната формулировка „политико-експерно” правителство едва ли ще е успешна, тъй като „амалгамата от двете е много трудна”. По думите му при експертните кабинети е много лесно да се размие отговорността. Според Кадиев кабинетът не бива да се съобразява прекалено с подкрепящите го партии и техните искания.

Те не не трябва да слушат Георги Кадиев, не трябва да слушат партийните лидери на двете партии, заяви още народният представител.

Той категорично отрече да знае за каквито и да било договорки между БСП и Атака. Твърдението на Татяна Дончева от миналата седмица, че БСП и ДПС са обвързани с корпоративен интерес Кадиев коментира: „Като партии не са. Ако има олигархични кръгове, това са определени хора, не са целите партии. Най-жалкото ще бъде, ако корпорациите си купят партии”. Депутатът обаче отказа да назове конкретни „обвързани” имена, тъй като не е сигурен и му е омръзнало да го съдят.