Около 400 деца са излезли от девет социални дома, закрити за година и половина. Сега домовете са 103 с близо 3800 деца, а в края на 2012 г. е имало 122 институции с около 4200 възпитаници. Това съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Статистиката беше обявена при представянето на националното турне на Танцовата формация "Петлите" - Бургас, в която участват деца от домове и от социално слаби семейства. Основателят на състава Георги Димитров е възпитаник на социалния дом в морския град.

Целта на проектите за социализация на децата от домовете на  МТСП е до 2025 г. да няма нито една специализирана институция за подрастващи без родителска грижа, посочи Лазаров.

По думите му вече са намерили работа 32 младежи и девойки по един от проектите.

По него са осъществени срещи между работодатели и 230 юноши, напускащи домовете - от два випуска, завършващи тази и идната година.

Важно е изграждането на нови социални структури и грижата за децата в тях, но още по-важна е промяната на общественото мнение, преодоляването на дългогодишните стереотипи, за да могат децата от домовете наистина да станат част от обществото.

Затова полагаме усилия за повишаване на чувствителността на хората към тях, а най-верният път за това е изкуството, отбеляза Лазаров.