Сергей Станишев можеше да бъде премиер още преди 1 година, но той взе решение да не бъде и не е актуално да се говори с днешна дата дали ще стане министър-председател.

Няма да има колективна оставка на ръководството, нито индивидуални в БСП, инициативата за промените ще бъде на председателя на партията.Това заяви днес зам.- председателят на БСП Димитър Дъбов на пресконференция на "Позитано".

Причините за ниската активност сред избирателите ни са основно три - наличието на още две леви партии, сред които АБВ, отношението към събитията в Украйна и работата на правителството, коментира Дъбов. За трети пореден път не мобилизирахме нашите симпатизанти и членове. Много от нашите избиратели си останаха вкъщи, защото не знаеха за кого да пуснат бюлетината. Отражение имаше и кризата в Украйна, по точно проевропейската позиция, която заехме по конфликта. За това, че хората не виждат в работата на кабинета достатъчно лява политика. Избирателите на левицата не могат да припознаят правителството като свое, независимо, че то е с мандата на КБ, добави Дъбов.

Не приемаме ниската активност на изборите, което е сигнал от избирателите ни, че трябва да променяме нещо в нашата работа, посочи Дъбов. Това не включва смяна на лидера. Неуместно е да се правят аналогии какво българите мислят за управлението на страната, тъй като изборите бяха на членове на ЕП, а не за НС.

Днес социалистите са решили да не провеждат заседание на Националния съвет на партията в събота заради Черешовата задушница. Най-вероятно пленумът ще се събере в началото на другата седмица.

Дъбов говори и за оценката на комисиите и на съветите на НС на БСП във връзка с едногодишната програма на правителството, което работи с мандата на КБ и за анализа на представянето на левицата на евроизборите.

Смятаме, че проектът "Южен поток" трябва да бъде изпълнен на територията на България, най-вече заради диверсификацията, заяви Дъбов. Той трябва да се строи и независимо от призивите и намеренията за санкции България трябва да прояви характер и проектът да бъде завършен успешно, подчерта той. България е изпълнила всички европейски правила, а ако има натиск - той е политически. Но ние сме самостоятелна държава, а и други страни в ЕС са постъпвали така, както им диктуват интересите , отбеляза Дъбов.

Получихме жълт картон от избирателите, заяви депутатът Борислав Гуцанов. Трябва да има промени в ръководството, затова се даде мандат на председателя, припомни той. Очаквайте промени, убеден е депутатът. Анализът на кабинета "Орешарски" ще бъде готов тази седмица и трябва да има яснота кои са първите два-три приоритети за страната. На тази база ще бъдат направени промени в МС, след разговор с коалиционните партньори, коментира Гуцанов. Ще застанем зад задачата за възстановяването на икономиката, за да могат хората да усетят добрите резултати. Ние сме си виновни за това, че не успяваме да обясним целите си и постигнатото. Преживели сме не едно и две сътресения, всичко ще си дойде на мястото бавно и спокойно, каза той в отговор на въпрос на медия.