Разговорът с иранчанката Фариба първоначално е обречен на пълен неуспех. Тя говори и разбира само фарси. Благодарение на новите технологии обаче става възможно с Гугъл преводач от български към персийски, макар някои от думите да се превеждат почти без смисъл и се налага да се заменят с други, опростени, колкото да стане ясно какво искат да си кажат хората. За нейните отговори техниката също помага и за минути на клавиатурата на смартфона се появява арабско писмо. Благодарение на тази комуникация медицинските сестри убедиха Фариба да се храни и да пие вода, тъй като кръвта й се е сгъстила твърде много и това пречи на доброто вливане на системата. Малкият Мустафа пък получи картофено пюре с подходяща за него консистенция, тъй като детето не може да дъвче и да преглъща големи хапки. Дежурните гранични полицаи проявиха разбиране и обещаха да й донесат личния багаж с дрехи и всичко, което е нужно на една жена.

- Фариба, от какво искахте да избягате?
- Ние се противопоставяме на режима на Ахмадинеджад. Тази година жените отидоха да гласуват, но няма надежда за промяна на държавата.
- Откъде влязохте в България?
- През Турция, но тук ни задържаха.
- Къде искахте да стигнете?
- В Германия или Холандия, защото ни казаха, че там има добри лекари, които могат да помогнат на детето. Искахме да сме в Европа.
- Какво ще правите, ако ви върнат в Иран?
- Не искам да бъда в Иран. Там останаха родителите ми и дъщеря ми, но аз не искам да се върна.
- Какво е голямото ти желание сега?
- Да мога да говоря с мъжа си по телефона и да ни пуснат да стигнем до Германия.
- Добре ли се държат с вас тук?
- Много добре. Лекарите и полицията ни оказаха голямо внимание. Благодарна съм им, но не искам да ме върнат в Иран. Ние не сме престъпници, но ако ни върнат, ще ни вкарат в затвора.
- Защо отказваш да се храниш?
- Нямам желание. Страхувам се.
- Трябва, защото здравето ти не е добро. Тук храната не е опасна.
- Ако ти казваш, че трябва, ще се храня. Страхувам се за детето, защото много тежки неща сме преживели с него.
- На какво се надяваш?
- На Господ и на добрите хора в Европа.