Бившата кметица на Сваленик Айтен Алитова бе осъдена вчера от Русенския окръжен съд на 8 месеца условно и временно й бе отнето правото да заема управленски пост. Алитова обаче така и не разбра за това - тя отдавна е напуснала страната и по сведения на адвокати живее и работи в Германия.
Алитова бе осъдена за документни престъпления през 2008 година заедно с още двама души - счетоводителката на кметството и шофьора, който обаче бил назначен на бройка за чистач. И тримата минаха с условни наказания.
Според прокуратурата кметицата и шофьорът са изготвили пътни листи за разходвано гориво със служебното пежо, което в същото време стояло повредено в гаража. Въпреки това по документи колата редовно пътувала между Иваново, Церовец, Цар Калоян, Червен и др. Счетоводителката пък бе призната за виновна като помагачка, защото тя събирала тези пътни листи, за да ги представя на одиторите.
Служебни пътувания все пак е имало, само че те се извършвали с личния автомобил на един от служителите срещу уговорката да му се осребрява бензинът срещу представени касови бележки и фактури. Но пък там имало друг проблем - колата на човека била с дизелов мотор и се наложило да се съставят и фалшиви дневни отчети за селските трактори, уж че нафтата се ползвала от тях.