Смятана за изчезнала в целия свят риба беше открита в българската част на Дунав. Тази новина, която бе съобщена в ефира на Нова телевизия в репортаж за 130-ата годишнина на Националния природонаучен музей, провокира любопитството на специалисти и обикновени любители на природните загадки. 
"Утро" се обърна първо към русенския спец по животинските видове и особено по уникалните екземпляри - биолога Венцислав Петков от музея. Той в момента е в Гърция, където обхожда тамошни музеи и трупа впечатления, опит и идеи, и се оказа, че също е чул тв новината за откритата праисторическа риба. 
Светлина върху находката хвърли ихтиологът в Националния природонаучен музей Тихомир Стефанов, който всъщност съобщи за откритието. Столичанинът бе отзивчив да разкаже подробности за читателите на "Утро".
Става дума за риба, която е ендемичен вид за Дунав - среща се само и единствено във водите на тази река, при това изключително в Долен Дунав, обясни Стефанов. Рибата си няма българско име, тя е вид кротушка, на латински се нарича Romanogobio antipai - на името на румънския биолог Григоре Антипа, на когото е наречен и Националният природонаучен музей в Букурещ. А за англичаните тя е The Danube delta gudgeon, което ще рече "кротушка от делтата на Дунав", обясни специалистът. 
Тъй като от няколко десетки години въпросната риба не е била забелязвана, учените приели, че този вид е изчезнал. През лятото на 2016 година обаче край силистренското село Ветрен се провела съвместна научна експедиция на столичния Природонаучен музей и правителствената организация за защита на дивата природа WWF. Маркирахме малки есетрови риби, разказа Тихомир Стефанов. И точно при това ловене на малките есетри била хваната и една от смятаните за изчезнали уникални кротушки. Така изследователите получили възможност да коригират научната истина и да върнат Романогобио Антипай отново в списъка на живите редки обитатели на Дунав. И след като тази уникална кротушка, която си е харесала за обитаване един конкретен участък от Дунава - от устието на Арджеш докъм село Ветрен - очевидно вече е време и да й се измисли и българско име.