Централната избирателна комисия обяви официално имената на 17-те европейски депутати, излъчени от България, предаде репортер на БГНЕС.

Място в Европейския парламент окончателно намират шестима кандидати от листата на ГЕРБ, по четирима от "Коалиция за България" и ДПС, двама от "България без цензура" и един от Реформаторския блок.

Техните имена са:

Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Габриел, Владимир Уручев, Ева Паунова и Емил Радев (ГЕРБ).

Момчил Неков, Сергей Станишев, Илияна Йотова и Георги Пирински ("Коалиция за България").

Филиз Хюсменова, Неджми Али, Илхан Кючюк и Искра Михайлова (ДПС).

Николай Бареков и Ангел Джамбазки ("България без цензура").

Светослав Малинов (Реформаторски блок).


Надявам се, че избраните от нас кандидати ще представят достойно страната ни в Европейския парламент, обяви председателят на ЦИК Ивилина Алексиева, след което благодари на всички свои колеги и медии.

На днешното си заседание ЦИК е разгледала заявление на Делян Пеевски, в което той заявява, че не желае да бъде избран за европейски депутат, след което комисията го е заличила от списъка, а за член е обявен следващия в листата - Искра Михайлова.

По отношение на казуса около Сергей Станишев говорителят на ЦИК Камелия Нейкова коментира, че мандатът на всеки един европейски депутат започва 1 седмица преди датата на първото заседание на ЕП, което е насрочено за 1 юли. До 23 юни Сергей Станишев има време да подаде заявление за напускане на парламента, обясни Нейкова.